72 четения

Задава се световен недостиг на презервативи

Karex Bhd – най-големият производител на презервативи в света – бе принуден да затвори предприятията си, а това от своя страна предвещава остър недостиг на световния пазар за подобен тип стоки.

В Karex Bhd се произвеждат близо 20 процента от кондомите, но откакто преди 10 дни бе наредено индустрията да спре заради коронавируса, в трите предприятия не е произведено нищо, разказва „Ройтерс“, цитирана от dnevnik.bg. Това се равнява на дефицит от 100 милиона броя за брандове като Durex, които в някои страни се раздават от системите за здравеопазване или от програми на ООН.

На 27 март властите позволиха подновяване на работата, но само с 50% от персонала и съгласно специално изключение за особено важен тип производства. Ще отнеме известно време да завъртим машините и ще е битка да отговорим на търсенето при работа на половин мощности“, казва пред агенцията Го Мия Киат, изпълнителен директор на компанията.

Ще има недостиг навсякъде, което е плашещо, допълва той. Притеснението ми е за много хуманитарни програми в Африка. Дефицитът няма да е 2 седмици или месец, месеци наред.

Блокадата в Малайзия ще остане поне до 14 април, тъй като с 2161 заразени и 26 починали в момента това е най-засегнатата страна в Югоизточна Азия.

Други големи производители са Китай (тук фабриките тепърва се рестартират) и Индия и Тайланд (където пикът на епидемията още не е достигнат). Го казва, че е оптимист за бизнеса си, тъй като точно в сегашните кризисни времена хората се въздържат да имат деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *