Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Руска система позволява вентилация на белите дробове от едно устройство на няколко болни

Директорката на Федералната агенция по биомедицина (ФАБ) Вероника Скворцова представи опитен образец на система, която позволява вентилация на белите дробове от един апарат за четирима пациенти при това без риска от кръстосана инфекция.

Това е поредният опит да се реши кризата с респираторни апарати по време на пандемията от COVID-19. От нея предпазват бактериално-вирусни дихателни филтри, които се сменят всеки ден.

В началото на устройството е разположен един филтър, който позволява да не бъде заразен апарата, другият е в маркуча, който отива до всеки от болните. Този бактерициден филтър осигурява над 99% защита срещу вируси и бактерии като в същото време затопля и овлажнява въздуха, който отива към пациента. Дихателният режим е един за четиримата свързани болни, което изисква те да бъдат подбрани според дихателните нарушения. Задължително е наблюдението на кръвните газове и други параметри.

„През последните две седмици има недостиг на обдишващи апарати. Колегите ни в чужбина се опитват да осигурят вентилация от един респираторен апарат за двама или дори за четирима. Това обаче крие риск от предаване на инфекцията от един на друг. Благодарение на екипната работа между нас, от ФАБ, и колегите от държавната корпорация Ростех и холдинга „Швабе“, успяхме да създадем експериментални устройства, които не крият риск от кръстосана инфекция“, заяви ръководителката на биомедицинската асоциация Вероника Скворцова.

Разработката има и друго предимство и това е нейната универсалност. Системата е съвместима както с руските вентилационни устройства, така и с чуждите.

Заместник-генералният директор на холдинга „Швабе“, където се изработват устройствата, обяснява: „Задачата ни беше да разработим прототипи на еднократни комплекти от белодробни вентилационни кръгове за двама, трима и четирима души, подобни на вече съществуващите в чужбина. Реаниматори и други специалисти от ФМБА създадоха системата, която премина успешно всички нужни тестове, така че сме готови да започнем масовото производство“, каза Иван Ожгихин.

Вероника Скворцова пояснява, че е от огромно значение е умението на реаниматорите, които трябва да разпределят правилно пациентите, да ги наблюдават и да коригират програмите. Разработен е и кратък курс за обучение, което може да се провежда и дистанционно.

Източник: obekti.bg

One thought on “Руска система позволява вентилация на белите дробове от едно устройство на няколко болни

 • 30.03.2020 в 12:38
  Permalink

  Точно така ще ги запомня ватенките. Вдигат алармата с опитни образци, макети, протопити, но в крайна сметка едно голямо – нищо. Днес измислили апарат, утре ваксина, вдругиден лекарство… Съветските учени 🙂

  Хубаво ще авторът на статията да се поинтересува след месец да речем, дали този изкуствен мях е внедрен в практиката, така да се каже.
  За да се посмеем заедно, че сам е скучно.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *