Водещи новиниЗдраве

Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда извършва тестове за COVID-19

PCR тест от носен и гърлен секрет и бърз кръвен тест са на разположение за доказване или отхвърляне на инфекция с коронавирус

Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда вече разполага с всички възможности за лабораторни изследвания за доказване на COVID-19 инфекция.

Препоръчва се тестовете да се правят след консултация и назначение от лекар, поради спецификата им и уместността на използването им в зависимост от времето на заразяване с инфекцията, наличието на симптоми и други особености.

PCR (Polymerase Chain Reaction – Полимеразна верижна реакция) тестът е златен стандарт за установяване на инфекция с коронавирус. Това е генетичен тест, който може да открие вирусни частици, преди организмът да е изработил антитела. Препоръчва се да се направи на 3-5 ден след появата на симптоматика. При липса на симптоми, изследването може да даде фалшиво отрицателен резултат, тъй като в началото на заболяването броят на вирусните частици може да е недостатъчен. Добре е повече хора с грипоподобна симптоматика също да се тестват, защото много млади хора изкарват по-леко вируса без да разберат.

За изследването се вземат носен и гърлен секрет със стерилен тампон чрез натривка от гърлото, сливиците или зачервени участъци, и от двете ноздри. Пробите се вземат в специален изнесен пункт в двора на болницата, до който водят обозначителни табели. Не е необходимо влизане в сградата на болницата. Срокът за получаване на резултати е 48 до 72 часа в зависимост от необходимостта от потвърждаване на положителните резултати и натовареността на лабораторията.

Вторият вид тестове са т.нар. бързи кръвни тестове, които измерват наличието на IgM и IgG антитела срещу COVID-19 инфекцията. Те не могат да се използват за ранна диагностика. Организмът изработва антитела определено време след срещата с вируса, затова е необходимо да са минали около 2-3 седмици от заразяването, в противен случай резултатът може да е фалшиво отрицателен. Предимство е бързината на теста – резултатите са готови в рамките на два часа. Наличието на антитела може да докаже  преминала вече инфекция.

Кръвните тестове се извършват с вземане на капилярна кръв в манипулационната на Клинична лаборатория на първи етаж в болницата.Тестът може да се направи и от венозна кръв ако са назначени едновременно и други изследвания – например ПКК, CRP.

Преди вземане на проби и при двата теста, е необходимо пациентите да отговорят на няколко скринингови въпроса: какъв е поводът за изследването, пътували ли са скоро извън страната, имат ли типичните симптоми – висока температура, кашлица, задух, имат ли рискови контакти с потенциално заразени.

За да се избегне струпване на хора, е препоръчително запазването на час за извършване на тест за Covid-19 на 02/ 403 4000

Желателно е тестваните пациенти да носят лични предпазни средства и да спазват отстояние от най-малко 1 м, докато изчакват своя ред.

Препоръчително е също така пациентите да проверяват своя резултат онлайн в платформата на Болница Токуда, където се намират и всички други техни резултати от лабораторни изследвания. При първо посещение или загубена парола, такава може да бъде заявена при регистрацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *