Искате да живеете повече от 90 години? Пийте бира!

Учени установиха връзка между консумацията на алкохол и дълголетието при мъжете и жените. Според проучването „Консумацията на алкохол в напреднала възраст и влиянието му върху дълголетието”, публикувано наскоро в списание „Age and Agеing”, умерената консумация на бира значително увеличава шансовете за дълголетие.

Изводите са направени на база анализ на данни, събрани от изследователи от Маастрихтския университет, ръководени от професор Пит Ван ден Бранд. Те изучавали хранителните навици на 5 500 възрастни холандци в продължение на 20 години.

Установено е, че най-голяма вероятност за достигане на 90-годишна възраст е наблюдавана при мъже и жени, които консумират 5 до 15 грама алкохол на ден или до 400 грама бира дневно.

По-рано японски учени откриха, че умерената консумация на алкохол може да потиска загубата на мускулна маса при мъжете и жените в напреднала възраст, а американски изследователи доказаха, че спиртните напитки в разумни количества поддържат психичното здраве в пенсионна възраст.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.