Наистина ли трябва да дезинфекцираме и покупките? Микробиолог обяснява

На този етап не съществуват доказателства, които да подкрепят твърдението, че COVID-19 може да се предава и посредством храна. Най-големят риск, свързан с вируса и покупките, си остава следният: контактът с другите хора, докато пазарувате.

Трябва ли да държа покупките в гаража или на верандата за 3 дни?

Това е наистина безумно. Наистина ли ще оставите млякото, сладоледа или месото навън за 3 дни? Последствията, свързани с безопасността на храната, могат да са доста лоши. Подобно нещо не вещае нищо добро, а най-малкото, което може да очаквате, е продуктите ви да се развалят.

В подобен съвет все пак има и зрънце истина, тъй като знаем, че вирусът се деактивира бавно при стайна температура. Но той предполага, че всички стоки са замърсени и че е достатъчно само да ги докоснете, за да се заразите, а нито едно от двете не е вярно.

Трябва ли наистина да дезинфекцирам всички отделни кутии и торбички?

Според мен и това е съвет, лишен от научен смисъл. Ако се тревожите, че храната, която внасяте отвън, е замърсена, най-добре мийте или дезинфекцирайте ръцете си, преди да ядете нещата, които сте извадили от тези контейнери. Освен това миенето на ръцете преди ядене е нещо, което всички трябва да правим дори тогава, когато не сме в пандемия.

Миенето на свежи зеленчуци и плодове със сапун? Сапунът не трябва да се използва при миенето на храна. Той не е създаден за тази цел. Ако бъде погълнат, може да предизвика гадене, повръщане и диария.

Сегашните препоръки от научните експерти, включително Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA), са следните: мийте свежите плодове и зеленчуци със студена вода.

Торбите за многократна употреба излагат ли ме на риск?

Много хора използват торби за многократна употреба, тъй като са отговорни към опазването на околната среда. И в моето семейство ги правим. Най-добрата практика (дори във времената преди пандемията) е да ги перете редовно.

Макар и на теория да е възможно една такава торба да се замърси с микроби, включително с коронавирус, докато се намирате в магазина, най-големият риск, пред който един човек се изправя на подобно място, е човек с COVID-19. Бих ви препоръчал да държите торбите в колата, за да са ви под ръка, когато решите отново да излезете на пазар.

Ако се притеснявате, че по торбите може да има коронавирус, тогава можете да ги изперете. Също така трябва да измиете ръцете си, след като сте прибрали покупките. Този съвет важи и в случаите, когато няма пандемия.

Какво мога да направя, за да намаля риска, докато пазарувам в магазина?

Моят съвет е да си направите списък с продуктите, които искате, и да се придвижите бързо и ефективно през магазина.

Спазвайте необходимата дистанция от другите (1,8 метра). Ако разполагате с дезинфектант, използвайте го при напускане на обекта, както и след като приберете покупките вкъщи.

Доналд Пафнер, микробиолог и експерт по безопасността на храните от Университета Рътгърс

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *