9678 четения

Отменят заповедта за задължително носене на маски

Здравният министър Кирил Ананиев отмени заповедта за задължително носене на предпазни медицински маски на открити и закрити обществени места. Това заяви самият той на извънреден брифинг днес. До решението се стигна заради широкия негативен отзвук на населението и недоволство срещу глобата от 5 000 лв.

По думите на Ананиев държавата ще закупи 1 млн. маски, които през социалното министерство ще бъдат раздадени на хората, които са в затруднено финансово положение. Артикулите ще са от висок клас.

„Ние взехме първоначалното решение за въвеждането на тази мярка, в резултат на конткатите ни с управляващите в държавите, в които водят съответната политика, и са доказали ефекта от задължителното носене. За сега отпада заповедта за носенето на маски, докато не стигнем до консенсус. Обръщаме се към хората, с гореща препоръка, да носят маските, но не е задължително“, уточни той.

Допълни обаче, че в бъдеще отново може да бъде наложена заповедта, тъй като правителството я одобрява. В случай че след време мярката се въведе, ще се мисли за намаляване на стойността на глобата за нарушителите.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Отменят заповедта за задължително носене на маски

 • 31.03.2020 в 14:17
  Permalink

  Искам второ мнение: На професор-полковника, зенитчика, преподавателя по национална сигурност във ВТУ , главният отговорник по бедствия и аварии, члена на Националната агенция по оценяване и атестация, зам-кмета на В.Търново – Георги Камарашев. Без неговата експертиза не пипам нищо.

  Отговор
 • 31.03.2020 в 20:41
  Permalink

  Кмете в Търново се нароиха прекалено много гълъби. Старците ги хранят постоянно в парковете.. Популацията на гълъбите трябва да бъде ограничена. Говоря Сериозно ! Разнасят заряза!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *