Проучване: Държавите без имунизация с БЦЖ дават повече жертви на COVID-19

Учени от различни държави надигнаха глас и вече се правят проучвания, че ваксината против туберкулоза може да се окаже смъртоносна или поне да обезсили коронавируса. За това съобщават световните медии, в това число АФП и РИА „Новости“.

Учени от различни държави изследват тази зависимост, а американски епидемиолози вече са открили връзка между смъртността от COVID-19 в различните държави и там, където много отдавна и масово се слага задължително ваксината БЦЖ на населението. Резултатите от изследването са публикувани в портала medRxiv, съобщава РИА „Новости“.

„Страните, където масовата имунизация с БЦЖ не е била въведена, в това число Италия, Нидерландия и САЩ, много по-силно са засегнати от COVID-19“, пишат учените. Те доказват, че ваксинацията с БЦЖ снижава нивото на заразяване с вируса. Според изследователите, комбинацията между намаляването на смъртността и заболеваемостта може да направи това ваксиниране едно от главните оръжия в борбата с коронавируса. В рамките на изследването учените са проверили доколко ваксинирането с БЦЖ само по себе си може да повлияе на разпространението на коронавируса и на риска от смърт заради тази инфекция сред най-уязвимите слоеве на населението.

Освен това е било проучено как влияе стандартът на живот в съответната държава, както и развитието на здравната система върху разпространението и смъртността от коронавируса. Става ясно, че темпът на разпространението и нивото на смъртност зависят от икономическите показатели на съответната държава, но също така, че в редица държави, като САЩ, Иран, Италия, Белгия, Нидерландия и други европейски страни, това се опровергава. Във всички тези държави никога не е била прилагана масовата ваксинация с БЦЖ, а някъде започнали да използват сравнително неотдавна. Авторите на изследването смятат, че това е повлияло на факта, че в тези страни честотата на заразените четири пъти повече спрямо средните нива по света. Аналагочини са и резултатите за ръста на смъртността.

Учените отбелязват, че в не особено богатите държави, където поставят БЦЖ на населението редовно и продължително време, се забелязва много ниско ниво на смъртност от коронавирусната инфекция, несъотносимо с икономическото развитие и ниво на съответната страна. В този смисъл вниманието на изследователите е привлечено от Бразилия. Учените са убедени, че това говори за ефективността на БЦЖ за защитата на организма от новия коронавирус, наречен COVID-19. Освен тома изследователите обръщат внимание и на статистиката на разпространението на вируса в Китай, където БЦЖ са започнали да поставят на хората още през 50-те години на миналия век, но по времето на „културната революция“ 1966-1976 масовата ваксинация е била прекратена.

Според автора на изследването Арън Милър това решение е изиграло своята роля за уязвимостта на отделна прослойка от населението на първия етап от разпространението на коронавируса там.

В България ваксинирането срещу туберкулоза от години е редовно и в задължителния имунизационен календар, като се прави особено редовно в детска възраст. Само преди няколко дни, на 26 март, страната отбеляза деня за борба с туберкулозата със задоволството , че у нас тя прогресивно намалява именно благодарение на редовната имунизация.

Източник: dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *