COVID-19 по света

„Спешните мерки да бъдат съразмерни и да не продължават безкрайно“

Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова днес мерките, предприемани от държавите в ЕС заради епидемията от Ковид-19, да отговарят на основните принципи и ценности на ЕС, предаде БТА.

Изявлението на Фон дер Лайен е свързано особено с предприетите законодателни промени в Унгария.

„ЕС се основава на ценностите на свободата, демокрацията, върховенството на закона и зачитането на правата на човека, които трябва да защитаваме, дори днес“, посочва председателят на комисията.

„Изключително важно е спешните мерки да не бъдат за сметка на нашите основни принципи и ценности, определени в Договорите. Демокрацията не може да работи без свободни и независими медии. Спазването на свободата на изразяване и правната сигурност са от съществено значение в тези несигурни времена. Сега е по-важно от всякога журналистите да могат да вършат своята работа свободно и точно, за да се противопоставят на дезинформацията и за да могат нашите граждани да имат достъп до важна информация“, добавя Фон дер Лайен.

„Всички спешни мерки трябва да бъдат ограничени до необходимото и строго съразмерни. Те не трябва да продължават безкрайно. Правителствата трябва да направят необходимото подобни мерки да подлежат на постоянен надзор“.

Фон дер Лайен съобщава, че ЕК ще следи мерките във всички държави от ЕС:

„Европейската комисия ще следи отблизо, в дух на сътрудничество, прилагането на спешните мерки във всички държави от ЕС. Всички трябва да работим заедно, за да овладеем тази криза. Така ще отстоим нашите европейски ценности и човешки права. Това сме ние и това отстояваме“, така завършва изявлението си тя.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *