Водещи новиниСъдби

Търновец в новия епицентър на пандемията от коронавирус Ню Йорк: „Светът никога вече няма да е същият“

Деян Иванов от Велико Търново, който от почти две десетилетия живее в Ню Йорк, споделя, че САЩ воюва с всички сили срещу невидимия враг – COVID-19. Болестта обединила тамошното население, а на помощ на лекарите се притекли около 75 000 пенсионирани медици и професионалисти по здравни грижи. Статистиката за болните и починалите от коронавирус са шокиращи и към вчерашната дата само в Ню Йорк смъртните случаи са 1500. Инфектираните в Америка пък са около 150 000 души.

„Вчера полицаи дойдоха у дома и ми съобщиха, че съседско семейство е заболяло от коронавирус и е хоспитализирано и за мое добро се препоръчва да не излизам. Учтиво ме помолиха да спазвам съвета, но все пак подчертаха, че излизането не е забранено“, разказа Деян.

Търновецът сподели, че никой не се разхожда безцелно по улиците и като погледне през прозореца на дома си вижда единствено полицейски коли и линейки. Поради огромният брой инфектирани започнали да слагат палатки в дворовете на болниците, а в града пристигнал внушителен по размери кораб, който е превърнат в лечебница за заразени с COVID-19.

„С между 10 и 16 процента се повишава всеки ден ръстът на болните от коронавирус в САЩ. Никой не знае как се предава вирусът, дали по въздушно-капков път, чрез допир или друг механизъм. Затова и пациентите са толкова много. Първоначално нямат симптоми, но изведнъж се влошават, приемат ги в болница и се стига до поставяне на респиратор. До събота жертвите за цялата страна бяха над 2500“, заяви той.

Твърди, че и там има недостиг на защитни предпазни средства – медицински маски и дезинфектанти. Здравните власти съветвали населението да пие витамин C и да спазват възможно най-стриктна социална изолация. Освен здравната криза, икономическите загуби не спират да стресират американците, споделя Деян.

„Всички бизнеси, които не са жизнено важни, преустановиха дейност. В Ню Йорк е много скъпо и като не работиш, просто няма как да оцелееш. Тук нямаме баби и дядовци, които да ни пращат буркани и зимнина. Не можем да си позволим постоянно да купуваме храна от ресторантите, които я доставят до дома. Аз работя като брокер, фирмата ни също замрази дейност и ако продължи така до 3 месеца, секторът ще претърпи огромни финансови загуби“, прогнозира нашенецът.

Единствените, които в момента са на печалба, са хранителните магазини и аптеките. Също както в България и там преди две седмици се наблюдавало масово презапасяване с храни, а за отрицателно време се изчерпали количествата с тоалетна хартия. „Има хора, които са купили толкова много тоалетна хартия, че сега се връщат в супермаркетите и искат да я върнат. От магазините обаче казват, че няма да я приемат обратно“, заяви той.

Деян казва, че ще търси съдействие от българското консулство в Ню Йорк за оформяне на необходимите документи за връщане в България. Оценява реакцията на родното правителство по отношение на разпространението на коронавируса като отлична и напълно навременна.

„Може би заради наложените мерки в момента у нас няма толкова много болни. Надявам се хората да проявят разум и отговорност и да спазват ограниченията. Със сигурност много работодатели ще фалират, икономиката ще пострада. Това обаче важи за целия свят. Светът ще се промени и никога вече няма да е същият. Предстои обаче да разберем дали това ще е за добро или за лошо“, допълва той.

Преди няколко години “Борба“ разказа за Деян като човека, дарил средства за закупуване на хладилника за социално слаби, който бе поставен до Съдебната палата в старата столица.

Галина ГЕОРГИЕВА

4 thoughts on “Търновец в новия епицентър на пандемията от коронавирус Ню Йорк: „Светът никога вече няма да е същият“

  • Там си стой, късно е за връщане, ти си потенциален вирусоносите.

    Отговор
  • Трябва задължително да останеш в Америка, тук няма място за такива като теб. Купил един хладилник и голяма работа, сега ще си дойде, ще донесе заразата, ще го лекуваме с данъците, които ние сме плащали и накрая ще ни обясни колко е отвратително в България, затова е избягал преди години. Голяма част от заразените в България са точно от такива, които се върнаха да ги лекуват безплатно тук!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *