COVID-19 по света

Китайски учени изолираха антитела срещу новия коронавирус

Китайски учени са изолирали няколко антитела, които според тя са „изключително ефективни“ в блокиране на способността на новия коронавирус да прониква в клетките, съобщи Ройтерс. Откритието би било полезно за лечението и предотвратяването на Ковид-19.

Чжън Линк от Университета Цинхуа в Пекин казва, че лекарство, изработено от антитела като откритите от екипа, може да бъде използвано по-ефективно от досега изпробваните методи, включително и „граничното“ лечение с кръвна плазма. Тя съдържа антитела, но е ограничена от кръвната група на пациентите.

В началото на януари екипът на Чжън и група изследователи от Трета народна болница в Шънчжън започват да анализират антитела от кръвта на възстановили се от Ковид-19 пациенти, като са изолирали 206 моноклонални антитела, показали силно изразена способност да се свързват с протеините на вируса. След това бил проведен друг тест, за да се установи дали тези антитела наистина пречат на вируса да прониква в клетките, поясни Чжън в интервю за Ройтерс.

Измежду първите двадесетина изследвани антитела, четири можели да блокират проникването на вируса, като две от тях били „изключително добри“ в това отношение, каза ученият.

Екипът му сега работи върху това да определи кои са най-силните антитела и вероятно ще ги комбинират, за да ограничат риска от нова мутация на коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *