304 четения

Кои държави смениха имената си и защо го направиха?

Заради обявяване на независимост, войни, правителствени решения или езикови бариери някои държави просто решават да сменят имената си. В някои случаи това е станало преди много години, а в други сме свидетели на такива промени, к акто беше с Чехия или Северна Македония.

Цейлон става Шри Ланка

Когато португалците пристигат в района, те го наричат Сейлао, който по-късно е прочетено на английски като Цейлон. Въпреки че от средата на 20-и век държавата сменя името си, името Цейлон фигурира в държавни документи до 2011 г., когато е заличено напълно.

Алто Волта става Буркина Фасо

За да отпразнува 20-та годишнина от своята независимост, република Алто Волта сменя името си с Буркина Фасо, което на местен език означава „земя на истински мъже“. Това се случва през 1984 г., като се сменят още знамето и химна.

Бурма става Мианмар

Промяната идва през 1989 г., като опит на управляващите да съхранят местния езин – мианма. Решението не било прието от всички с ентусиазъм. Затова в много части на света, предимно в Азия, казват на Мианмар все още Бурма.

Чешката република става Чехия

На български промяна на практика няма, но през 2016 г., за да улесни компании, спортни отбори и събития, както и останалата част на света, Чехия решава да съкрати официалното си име и става Чехия.

Свазиланд става Есватини

Малката държава се намира в Южна Африка. Сменя името си през април 2018 г. Промяната не изненадва местните жители, защото така или иначе използват Есватини за име на родината си. Това в превод означава „земята на свазите“. Освен това името Свазиланд (Swaziland) често се бъркало с това на Швейцария на английски – Switzerland

Държавите най-често сменят имената си, за да се доближат максимално много до националната идентичност на жителите ѝ. Цената за това обаче не е никак ниска. Става въпрос за милиони долари или еквивалентите им в местни валути. И колкото по-голяма е държавата, толкова по-висока е и цената. При Есватини става въпрос за 6 млн. долара. При Чехия пък само кампанията в сферата на туризма е струвала 40 млн. долара.

Източник: dariknews.bg

Един коментар за “Кои държави смениха имената си и защо го направиха?

  • 02.04.2020 в 13:53
    Permalink

    Досега не бях чувал за държава Бурма – само за Бирма. И за Алто Волта не съм, знаех само Горна Волта /вярно, че на италиански е същото, ама все пак/

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *