Над 3 хиляди души от заведения и хотели са без работа, браншът осъди мярката 60/40 като непотребна

МЯРКАТА 60/40 Е АБСОЛЮТНО НЕПОТРЕБНА ЗА ХОТЕЛИЕРСКИЯ И РЕСТОРАНТЬОРСКИЯ БИЗНЕС И ПОЧТИ НИКОЙ НЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ НЕЯ. Над 3 хиляди души само от този бранш са останали без работа в целия регион, и то само за последния месец, информира шефът на Регионалната структура на БХРА Петър Стефанов. „Ситуацията е патова – нямаме право да правим масови съкращения, не можем да работим и да задържаме хората си, а ако отидат на борсата по взаимно съгласие, взимат по 9 лв. дневно, което при 5-дневна работна седмица е малко под 200 лв. Малцина са тези, които имат късмета да бъдат съкратени и да вземат 60 на сто от възнаграждението си от преди. Аз лично дадох по една извънредна заплата на хората си, но вече нямам финансов ресурс да плащам каквото и да е, без да работят обектите. Ситуацията е жестока – при мен имам семейства, които работят с кредити и с деца. Няма дейност, но сметките си вървят и никой не мисли за това. Мярката 60/40 е прах в очите и самите хора вече го осъзнават и не винят нас работодателите. Ние изпълняваме заповедите и законите – други ги измислят“, бе категоричен той.

СПОРЕД СТЕФАНОВ ВМЕСТО 60/40 ДЪРЖАВАТА Е МОЖЕЛА ДА ОСИГУРИ ДИРЕКТНО ПОНЕ ПО ЕДНА ЗАПЛАТА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В СПРЕНИТЕ БИЗНЕСИ ИЛИ ДА ОСВОБОДИ ФИРМИТЕ ОТ ОСИГУРИТЕЛНАТА ТЕЖЕСТ и да се въведе кредитна и данъчна ваканция. При 100% спряна дейност мярката не може да се прилага. От местната БХРА са категорични и че половината обекти няма да отворят след кризата.

Според него до края на април повече от 50% от служителите в сектора ще бъдат освободени. По думите му, след като кризата премине и заведенията отново отворят, те ще имат нужда от половината си персонал, защото потреблението няма да е същото.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *