81 четения

От сутрин до вечер без стрес у дома

Заради коронавируса културният, спортният и въобще животът замря: отложиха музикалния фестивал Coachella, NBA прекрати сезона, дори Олимпийските игри се отложиха за догодина.

Някои полезни насоки в организацията на живота, предлагат специалисти.

Целта е да се намали стреса, а ежедневието ни да се насити с полезни, разумни и най-вече забавни неща.

Пазарувайте възможно най-рядко

По време на карантина пазаруването и всяко излизане от дома ни излага на риск. Затова реорганизирайте така домакинството, че да пазарувате възможно най-рядко – 1 път седмично. Без да се презапасявате, направете разумен избор на трайни, пакетирани храни и консерви, които вашето семейство обичайно харесва и консумира.

Тези, които имат възможност, могат да се възползват от пазаруване онлайн.

Посетете големите световни музеи виртуално

Може да се насладите на шедьоврите на изкуствата и от креслото в къщи. Такава възможност има за: Британския музей, музея Гугенхайм в Ню Йорк, музея Орсе, музея за съвременно изкуство Сеул, музея на Ван Гог в Амстердам, галерията Уфици и други.

Всички те предоставят подробна информация за експонатите си.

Отделете време за вашето хоби

Най-накрая имате достатъчно време за любимото си занимание. Ако нямате хоби – сега е моментът да се насочите към нещо, което винаги сте искали да пробвате. Развихрете фантазията си – може да рисувате, да се научите да свирите на китарата на сина си, да пробвате 3D-моделиране, бродерия, гоблени … и каквото се сетите.

Направете си СПА

Направете си списък с възможностите, които имате за домашно СПА. И всеки ден пробвайте по едно от тях. Например – днес може да направите маска с мед, утре скраб с утайката на кафето или да направите масаж на партньора с масло, каквото имате под ръка.

Шоу у дома

Има различни възможности, от които може да се възползвате.

Виртуални срещи с приятели, онлайн предизвикателства, бал с маски, куклен театър за децата или пък театър на сенките, импровизирани музикални концерти, караоке …

Обърнете внимание на партньора

Ако и двамата сте в къщи и не може да излизате, намерете теми за разговор и занимания, които са приятни за вас. Гледайте албуми, записи от минали пътувания, екскурзии – пробвайте да разведрите обстановката по всякакъв начин.

Време за физическа активност

Има начин да спортувате или поне да се раздвижвате активно, макар и затворени между 4 стени. Изолацията е наложена, за да не се заразим. Тялото обаче се нуждае от движение, за да поддържа защита и да укрепва имунните сили и да не стане жертва на болестта.

Не допускайте еднообразие

Карантината налага определена монотонност на заниманията. Направете план на деня, така че да е различен от предишния. Лесно е. Всеки знае какви са задълженията му и може да ги групира и за има време за разнообразни занимания, за да се разтовари психически.

Източник: noviteroditeli.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *