77 четения

Ученици от Гимназията по туризъм са сред победителите в международно състезание

 

Десет ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново са сред победителите в Международния конкурс „Тетрадка на приятелството – обединяване на децата от планетата Земя“. Състезанието е посветено на Целите за устойчиво развитие, приети от ООН през 2015.
Два екипа от Гимназията по туризъм участваха за първи път. И двата екипа са сред победителите. Екоклуб „Силивряк“ с ръководител Албена Иванова, учител по биология и здравно образование и учениците – Ивелин Иванов, Александър Иванов, Гергана Христова, Християна Вангелова, Тереза Герджикова от Ха клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“ и  Магдалена Дончева от Хб клас, специалност „Кетъринг“ работиха в екип с отбор от град Чебоксара, Чувашка република. Учениците от българския отбор решаваха проблеми, свързани с борбата с бедността. Задачите, които трябваше да решава екипът от град Чебоксара, бяха свързани с проблема „Живот под водата“ за замърсяването на река Волга и последствията за организмите.
Вторият екип на Гимназията по туризъм бяха ученици от учебната компания Boyar dreams с ръководител инж. Славка Проданова, учител по икономически предмети. Габриела Кондова, Камелия Лесичкова, Надежда Кочева, Десислав Христов и Здравко Костадинов, ученици от Ха клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“ работиха в екип с ученици от град Перм. Болярите трябваше да предложат варианти за решение на проблеми, свързани с  темите „Живот на Земята“ и „Мир и справедливост“. Учениците от Перм предложиха решения за осигуряване на равен достъп до образование на учениците със СОП.
Тази година са участвали над 3000 ученици от 16 държави. От Русия, участниците са от 48 региона. Организатор на конкурса е Националната асоциация за развитие на образованието на Руската федерация, която обединява усилията на представители на нестопански организации, правителството, бизнеса, образователните институции, както и на активни ученици и младежки лидери.
Надпреварата преминава през няколко етапа, в които отборите  споделят опита си от участие в обществено значими проекти и събития, търсят решение на глобалните проблеми, свързани с местоживеенето им, обменят съвети и идеи за справяне с тях.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *