Великотърновската организация „Амалипе“ с инициатива „Стара техника за ново начало“

МАЩАБНА ДАРИТЕЛСКА КАПАНИЯ, НАРЕЧЕНА „СТАРА ТЕХНИКА ЗА НОВО НАЧАЛО“, ОРГАНИЗИРА ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ „АМАЛИПЕ“. Екипът на асоциацията събира смартфони, таблети, лаптопи и настолни компютри, с които децата от рисковите групи в цялата страна да могат да учат вкъщи в условията на обявеното извънредно положение.
„Над 180 училища от цялата страна заявиха, че се нуждаят от смартфони, таблети, лаптопи, компютри, за да реализират качествено дистанционно обучение за всички свои ученици. За да успеем да задоволим всички нужди, ни трябват 6600 устройства. Има учебни заведения, които са ни написали, че им трябват 200 такива устройства. Наясно сме, че е невъзможно да осигурим всички нужни лаптопи и смартфони, затова сме решили, като за начало, да даваме до 20 устройства на училище и да теглим училищата с жребий“, обяснява Теодора Крумова. И допълва, че днес ще бъдат изтеглени първите 30 учебни заведения, които ще получат част от дарените лаптопи, компютри и смартфони.
„Още в първите часове, след като обвихме кампанията, започнаха да ни звънят хора, които са готови да дарят старата си техника. Единственото условие е, тя да е работеща. Най-бързо събираме настолни компютри, но и те са вариант за децата, дори по-добър от лаптопите, при положение, че някои от учениците рядко успяват да се докоснат до такива устройства“, казва още Теодора Крумова.
ДЕВЕТ СА УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОИТО ФИГУРИРАТ В СПИСЪКА С УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, КОИТО ИМАТ НУЖДА ОТ ТЕХНИКА. Всички те са обявили, че имат ученици от уязвимите групи, деца, които са от многодетни семейства, от социално слаби фамилии и от семейства с ромски произход.
Основните училища „Св. Иван Рилски“ в Балван и „Васил Левски“ в Леденик имат нужда от лаптопи и смарт устройства за общо 47 деца. В ОУ „Филип Тотю“ във Върбовка трябват 20 устройства, по 50 устройства иска ОУ „Ангел Каралийчев“ в Стражица, ОУ „Филип Сакелариевич“ в Свищов и Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени, където и учениците са най-много – 272-ма.
И двете обединени училища в областта – „П.Р.Славейков“ в Джулюница“ и „Отец Паисий“ в Майско, също са в списъка.
За да осигури необходимите умни устройства за учениците, „Амалипе“ работи заедно с фондация „Заедно в час“. Своята подкрепа за кампанията е заявила и младата поп изпълнителка Михаела Маринова.
„Започнахме кампанията след като направихме проучване как 200 училища осъществяват дистанционно обучение и разбрахме, че резултатите са обещаващи. В много от училищата в селата и училищата с концентрация на уязвими групи, сериозен проблем се е липсата на подходящи устройства за част от учениците. В повечето училища се налага дистанционното обучениние да става с разнасяне на принтирани материали по домовете на децата, които нямат компютър и интернет“, обяснява Теодора Крумова.
Кампанията продължава и всеки, който желае, може да дари техника, която вече не използва. Необходимо е техниката да отговаря на минимални технически харакетристи, за да помогне на тези, за които е предназначена – двуядрен процесор, 4 GB RAM, по възможност актуална операционна система (Windows 7+), ако е стационарен компютър – wi-fi стик или вградена wi-fi карта, с монитор, ако е таблет/ телефон – 3G, със зарядно устройство. Който желае и има възможност, може и да закупи и дари нови устройства.
В сайта на „Амалипе“ има таблица, в която всяко училище е посочило от колко устройства се нуждае и там всеки дарител може да си избере училище, което би искал да „осиновите“ и на което да дари техниката. Дарението може да е направено директно на учебното заведение или пък да е изпратено до център „Амалипе“ във Велико Търново.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА
сн. Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.