Водещи новиниГорещи новини

Близките на 79-годишната търновка с COVID-19 не са заразени

Отрицателни за коронавирус са пробите на контактните лица на 79-годишната пациентка с COVID-19 във Велико Търново, научи „Борба“. Нейният внук, който наскоро се върнал от Англия, не е заразен, нито майка му, с които възрастната жена дели една къща. Негативен е резултатът от изследванията и на пробите на племенничката й от Долна Оряховица. Въпреки това внукът и майка му ще остават под 14-дневна домашна карантина, под наблюдението на личния им лекар.

759 души от областта са поставени под домашна карантина в областта, по данни на Регионалната здравна инспекция. Мярката е изтекла за 721 човека.

Първите двама, диагностицираните с коронавирус в областта, вече са изписани, а другите двама се лекуват съответно в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Общо инфектираните с COVID-19 в България са 485 . Жертвите на болестта са 14. Настанени за болнично лечение са 173 човека, като от тях 21 са в интензивни отделения. Средната възраст на заразените е 47 години. Излекувани са 30.

Междувременно от днес започва изплащането на допълнителни възнаграждения за медиците, които са първа линия в борбата с коронавируса. Те ще получават по 1 000 лв. към заплататите си. Средствата са осигурени по проект „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *