У нас

БНБ изиска от търговските банки да предложат до пет работни дни правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити заради кризата с коронавируса

Управителният съвет на Българската народна банка прие решение, че ще спазва гласуваните в Европейския банков орган (ЕБО) Насоки относно законодателните и частните мораториуми върху плащания по кредити във връзка с COVID-19 (EBA/GL/2020/02), съобщиха от БНБ. Насоките са публикувани на интернет страницата на ЕБО.
Мораториумите върху плащания по банкови кредити могат да бъдат ефективен инструмент при краткосрочни ликвидни затруднения на клиентите на банките. Много фирми и граждани биха изпитали такива затруднения, ако работата им бъде ограничена или преустановена в резултат от мерките срещу COVID-19. Това, от своя страна, може да се отрази неблагоприятно и върху кредитните институции, доколкото при съществуващата регулаторна рамка отложените или прекратени плащания по отпуснати кредити водят до допълнителни разходи и капиталови изисквания в банките.
Ето защо насоките на ЕБО въвеждат временен принцип, че мораториумите върху плащания по банкови кредити не водят до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или неизпълнение, при условие, че мерките са основани на национално законодателство и са договорени и прилагани на ниво банков сектор, пише в съобщението.
На база на гласуваните в ЕБО насоки БНБ изиска от търговските банки да предложат за утвърждаване в срок до пет работни дни единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19.
Изготвените от банките правила, след одобрението им от БНБ, ще предоставят за периода на тяхното действие гъвкавост на банките да предлагат на техните клиенти облекчения по плащания по банкови кредити.
Детайли за облекченията за граждани и фирми ще бъдат оповестени с публикуването на правилата за частния мораториум, посочват от Централната банка.
От Асоциацията на търговските банки съобщават, че след получаването на писмо от БНБ по описаните въпроси, че са подготвени и работят за това да отговорим на него в максимално кратък срок.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *