51 четения

До 2050-а световните океани могат да се възстановят напълно

Световните океани могат да бъдат възстановени в рамките на едно поколение, според ново проучване. Резултатите от него показали, че има възстановяване на морския живот – от гърбатите китове край Австралия, до слоновите тюлени в САЩ и зелените костенурки в Япония.

Заради прекомерния риболов, замърсяването и разрушаването на бреговите линии, човечеството нанася тежки щети на океаните и неговите обитатели от векове, но усилията и успехите относно опазването им демонстрират забележителната устойчивост на моретата.

Учените твърдят, че сега имат знанията, за да се създаде океански “ренесанс” на дивата природа до 2050 г. и с това да се укрепят услугите, на които хората разчитат по света – от храна до крайбрежна защита и стабилност на климата.

Необходимите мерки, включително защита на по-големи части от океана, устойчив риболов и контрол на замърсяването, биха стрували милиарди долари годишно, споделиха учените, но биха донесли 10 пъти по-ценни ползи.

Въпреки това трябва да се преодолее ескалиращата климатична криза, за да се предпазят океаните от окисляване, загуба на кислород и по-нататъчно избелване на кораловите рифове.

Добрата новина, казват учените, е нарастващата способност на океаните и крайбрежните зони, като мангрови и солени блата, бързо да абсорбират въглеродния двуокис и да укрепват бреговите линии срещу повишаващото се морско равнище.

„Имаме тесен прозорец с възможности да предоставим един здравословен океан на внуците си, защото имаме знанията и инструментите за това“, каза проф. Карлос Дуарте от Университета за наука и технологии “Абдула” в Саудитска Арабия, който ръководил проучването.

„Провалянето с предизвикателство, като по този начин осъждаме нашите внуци на разрушен океан, неспособен да подкрепи добрия поминък, не е вариант“, добави той.

Проф. Калум Робъртс, от Университета на Йорк, един от учените, част от международния екип на проучването също добави, че прекомерният риболов и изменението на климата се засилват, но има надежда за възстановяване.

„Едно от общите послания на проучването е, че ако спрете да убивате морския живот и вместо това го защитите, то той се възвръща. Можем да възстановим океаните и знаем, че има икономически смисъл както за човешкото благосъстояние така и за околната среда“, сподели той.

Проучването, публикуван в сп. “Nature”, показало обаче, че глобалният риболов бавно, но сигурно става все по-устойчив и унищожаването на местообитания като подводни ливади с морска трева и мангровите блата е почти спряно. Доказателства за това са много от местообитанията в залива Тампа във Флорида, та чак до Филипините, които се възстановяват.

Сред добрите новини са и резултатите относно гърбатите китове, които мигрират от Антарктида към Източна Австралия и чиито популации са скочили от няколкостотин животни през 1968 г., до над 40 000 днес. Морските видри в Западна Канада също са се увеличили от само десетки през 1980 г. до хиляди в момента, а в Балтийско море както популацията на дългомуцунестия тюлен, така и тази на корморани, се увеличава.

Напредъкът обаче далеч не е толкова голям. Замърсяването от фермите и пластмасите, които все още се изливат в океаните, рекордно високите температури на водите, и разрушителния риболов са огромна пречка.

Глобалното затопляне на океаните например, “изгони” няколкостотинте оцелели южни гладки кита по крайбрежието на западната част на Атлантическия океан. Там, твърди Робъртс, на фона на натоварения риболов, те биват убити от сблъсъци с кораби или умират заклещени в мрежите, въпреки че нови разпоредби започват да помагат.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *