16673 четения

Собственик на кравеферма в Самоводене осъмна със запор заради 25 лева платен данък

ОТ ГОДИНИ ЕМИЛ ГУЖЕВ ГЛЕДА БЛИЗО 100 КРАВИ В САМОВОДЕНЕ. Той е един от малкото фермери, оцелели в годините и сега има 83 животни. Казва, че с тях няма проблеми, но по време на епидемията не може да се оправи с общинските данъчните власти и бирниците. В момента е заплашен от опис от ЧСИ, насрочен за 22 април. Ситуацията е пълен абсурд, защото Емил Гужев си е платил данък от 25 лева на 28 януари т.г. За него той научава на 21 януари, когато разбира, че срещу него има образувано изпълнително дело. Уведомление преди това няма !

Въпросната малка сума пък той платил с лихви и тя станала 73 лева. Едва на 3 март стопанинът получава покана за доброволно изпълнение от ЧСИ във Велико Търново, което събира данъците на общината. В нея пише, че Гужев е осъден по образувано изпълнително дело. В документа са посочени и различни видове такси и лихви от 9 януари до 18 март . Мораторната лихна е 13 лв., разноските по образуване на делото са 50 лева и са в полза на общината, таксите и разноските по Закона за частните съдебни изпълнители са … 180 лева. Така общата сума стана 344 лева! За нея му е наложен запор на имущество и е насрочен необяснимият опис.

„ …Просто не знам какво да кажа. Говори се за опис и изземване на вещи. Аз съм си платил и имам документ от данъчното. Какви са тия такси, лихви, запори и целият абсурд в тази държава и то по време на пандемия? Как така са ме осъдили и са ми образували дело без да знам. Нали си платих. Сега от 25 лева парите стават 344лв., а вече може и да са повече. Не са ми върнали нищо от ЧСИ-то по сметка, нито стотинка. Направили ми запор на сметката чак на 3 март! Какво са правили тези чиновници толкова време ?”, се гневи Емил Гужев.

Това е вторият подобен случай от последните дни, при който хора търсят вестника с такъв проблем. Става въпрос за малки суми стари данъци от предни години,които хората сега са си платили. Лихвите и таксите върху тях пък са доказателство, че държавата смуче безпардонно и малкото спестявания на народа по време на безпрецедентното извънредно положение, в което сме в момента. Явно обаче на бирниците въобще не им пука. Такъв тормоз към длъжници прилагат и всички фирми за бързи кредити, които дебнат хората по домовете им въпреки безработицата, короновируса и домашната изолация. Но нали си живеем в страна на абсурдите, всеки се спасява поединично.

Нели СУКОВА

2 коментара за “Собственик на кравеферма в Самоводене осъмна със запор заради 25 лева платен данък

 • 07.04.2020 в 19:29
  Permalink

  Мародери са в тази община.
  Съди ги. Съд до дупка.

  Отговор
 • 08.04.2020 в 10:42
  Permalink

  Кажете и кое е ЧСИ-то, защото и Община Горна Оряховица и Община Велико Търново май ползват все едно и също ЧСИ, вместо да ползват НАП например, за да не се натоварват хората с толкова разноски и дългове от по 20-30 лева да стават по 200-300 лева.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *