Водещи новиниГорещи новиниНовиниОбразование

Училището в Майско получава 10 смарт устройства от кампанията на „Амалипе“

ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ В ЕЛЕНСКОТО СЕЛО МАЙСКО Е ПЪРВОТО В ОБЛАСТТА, КОЕТО ЩЕ ПОЛУЧИ 10 СМАРТ УСТРОЙСТВА, благодарение на  инициативата на неправителствената организация „Амалипе“ „Стара техника за ново начало“. От таблетите и телефоните ще се възползват повече от 10 ученици, защото ще ги дадем на семейства, в които имат по две и три деца. И така ще им е трудно да работят и да активни, но поне ще увеличим процента на учениците, които ще участват в обучението онлайн, коментира директорът на училището Йонко Петров.
158 са учениците в Обединено училище „Отец Паисий“, 50 от тях нямат или интернет, или пък въобще някакво устройство, което да им осигури достъп до дистанционното обучение в условията на извънредно положение. Всички те в момента работят само на хартия. Затова и директорът е заявил нуждата от 27 таблета и лаптопи.
„Ние нямаме назначен медиатор, затова се налага служителите в училището и общината да обикалят домовете на тези деца и да им раздават принтирани материали и задачи. Правят това през ден и не им е лесно, защото около 30 от децата са под карантина със семействата си, след като всички се завърнаха от чужбина“, уточнява ще г-н Петров.
ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ НА ОБЕДИНЕНОТО УЧИЛИЩЕ СА ОТ УЯЗВИМИТЕ ГРУПИ И БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК НЕ Е МАЙЧИН ЗА ТЯХ. Ситуацията се утежнява и от факта, че 30 % от възпитаниците на това школо растат без родители, защото те са някъде в чужбина. Децата са оставени на грижите на възрастни баби и дядовци. „Те много често нямат достатъчно авторитет да упражняват контрол над децата. Не могат да им помагат с уроците в училище, да не говорим, че голям процент от тези възрастни хора не умеят да работят нито с лаптоп, нито с таблет. Затова и тези устройства, които ще получим от дарението, благодарение на „Амалипе“, ще насочим към по-големите деца, които умело боравят с тях. Ако ги дадем на най-малките, на тях няма кой да им помогне и да ги научи“, споделя директорът на училището. И признава, че най-тежко е с няколкото фамилии, в които баби и дядовци се грижат за по осем деца.
Йонко Петров казва още, че ще се опита да отдели от бюджета на гимназията малко средства, за да бъдат закупени още десетина устройства. Той обаче се надява и да успее да намери някой, който да осигури тези устройства, а училището да плати таксите за ползване на интернет.
УЧИЛИЩЕТО В МАЙСКО Е ВТОРОТО ОБЕДИНЕНО ШКОЛО В ОБЛАСТТА СЛЕД ТОВА В ДЖУЛЮНИЦА. В момента в Обединено училище „Отец Паисий“ учи първата паралелка осмокласници, приети в специалността „Работник в производството на кулинарни изделия“. Тяхната програма е направена до 10 клас, след което учениците ще завършат първа степен на професионална подготовка. След това могат да започнат работа или да продължат образованието си още две години. Най-близкото училище, в което има паралелка от същото професионално направление, е СУ „Иван Момчилов“ в Елена, уточнява директорът.
Инициативата на „Амалипе“ „Стара техника за ново начало“ продължава. Търновската асоциация се опитва да събере 6600 смарт устройства, които са нужни на учениците в 180 училища в страната. Училищата в областта, които са заявили необходимостта от устройства, са девет. Всички те  имат ученици от уязвимите групи, деца, които са от многодетни семейства, от социално слаби фамилии и от семейства с ромски произход. Това са основните училища „Св. Иван Рилски“ в Балван и „Васил Левски“ в Леденик, ОУ „Филип Тотю“ във Върбовка, ОУ „Ангел Каралийчев“ в Стражица, ОУ „Филип Сакелариевич“ в Свищов и Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени. Както и двете обединени училища в областта – „П.Р.Славейков“ в Джулюница“ и „Отец Паисий“ в Майско.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

сн. Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *