Две бригади руски военни медици, пристигнали в Сърбия за оказване на помощ в борбата с коронавируса, ще работят в Белград

Две бригади руски медици, пристигнали в Сърбия за оказване на помощ в борбата с коронавируса, ще останат да работят в Белград, където ситуацията е най-трудна, а още пет бригади ще бъдат изпратени в Ниш, Кикинда, Валево и Чуприя, предаде ТАСС, като се позовава на информация от руското министерство на отбраната.
От министерството са посочили, че специалисти по радиационна, химическа и биологична защита и една бригада медици се планира да бъдат изпратени в Бачка Топола, където са изолирани сръбски военнослужещи, които са били в контакт със заболели от коронавирус. От министерството са уточнили, че бригадите от лекари и медицински сестри се планира да обучават сръбски медици, непосредствено работещи с пациенти с коронавирус, а също да окажат помощ в организацията на лечението и при карантинните мероприятия.
Решение за това е взето на съвещание на представители на Русия и Сърбия, проведено днес. На заседанието държавният секретар в сръбското министерство на здравеопазването Берислав Текич е благодарил на Русия за помощта и е посочил, че сега експерти от двете страни обсъждат точния план за работа през следващите няколко дни.
По-рано самолети на руската военно-транспортна авиация транспортираха в Сърбия 87 военни медици, специалисти вирусолози, специално медицинско оборудване, средства за защита и 16 броя военна техника.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.