149 четения

Казаците и полицаите в Калининград носят защитни маски със сребърно покритие

Казашките патрули и полицията в Калининград, Русия, са снабдени със защитни маски със сребърно покритие срещу коронавируса, съобщи Ройтерс.

Маските са разработка на местни учени, които твърдят, че могат да се използват по няколко дни, без да бъдат сменявани. Те са произведени от обикновена, евтина памучна материя и свръхтънко сребърно покритие.

Световната здравна организация не препоръчва изрично носенето на защитни маски от здравите хора в условията на коронавируса, а предимствата в използването на сребро срещу коронавируса още не са изследвани, тоест не са доказани.

Специалисти от Балтийския федерален университет „Имануел Кант“ обаче смятат, че сребърното покритие създава допълнителна защита, макар че също като маските за еднократна употреба, те не гарантират пълна безопасност срещу коронавируса.

„Според мен можем леко да увеличим ефективността на този аксесоар – защото това е аксесоар, а не медицинско средство, защото вярваме, че активната сребърна повърхност може да убие части от вируса“, каза директорът на центъра по наноматериали в университета Александър Гойхман.

В Русия, където има над 4400 заразени с коронавируса и 34 смъртни случая, е наложена частична карантина в множество региони, включително и в анклава Калининград, който граничи с Полша и Литва.

Казашките отряди подпомагат на полицията в уличните патрули и контрола върху карантината.

„С радост научихме, че университетът ще ни снабди със защита – и не с нещо обикновено, а със средство, произведено с модерна техноголия“, коментира Дмитрий Савченко, един от членовете на казашкия патрул.

В университета вече е произведена първата партида маски съвместно с шивашко ателие от града. Не е ясно обаче дали ще може да се разшири производството, защото не знаят дали ще могат да се снабдяват с материалите – памучен плат и сребро.

„За нас е важно да ни се помогне с материалите. Не искаме пари за нищо друго. Просто се опитваме да сторим добро за другите хора“, казва ректорът на университета Александър Фьодоров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!