51 четения

След края на пандемията здрависванията ще бъдат заменени с поклони

След края на пандемията нездравословните ръкостискания в етикета на човешките отношения най-вероятно ще бъдат заменени с леки поклони от разстояние, съобщава РИА Новости.

Сайтът цитира прогноза на професора по социална психология в университета във Флорида проф. Джеймс Шепърд.

По думите на специалиста ръкостискането е западна норма на поведение, докато в източните култури са по-разпространени поклоните. Подобни жестове Шепърд счита за здравословни и те със сигурност ще заменят ръкостисканията след стресовите ситуации из целия свят, породени от пандемията. „Ако обществените лидери възприемат тренда, то поклоните бързо могат да се превърнат в норма и на Запад“, добави психологът.

Друг вариант според специалиста е докосването с юмруци. Но при тях все още съществува форма на контакт, който мнозина ще се опитват да избягват след спомена от Ковид-19.

В много страни по света властите излязоха с препоръки гражданите да спазват социално дистанциране и да избягват ръкостисканията при общуване, припомня сайтът. През месец март президентът на САЩ Доналд Тръмп сподели личния си опит при предпазването от коронавируса. Той се отказал от здрависванията в полза на традиционното индийско приветствие намасте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!