14317 четения

Звезда на търновския хандбал е отвлечена от тренировка и убита жестоко от бивше гадже

Снежана Хандбалистката завинаги си остана на 20 г.,  Борислав Асенов издъхна в затвора в адски мъки

 

СНЕЖАНА ПАНЧЕВА ДИМИТРОВА ИЗЧЕЗВА БЕЗСЛЕДНО ПРЕЗ 1994 Г. ТЯ Е ЕДНА ОТ ЗВЕЗДИТЕ НА ТЪРНОВСКИЯ ХАНДБАЛ И МОМИЧЕ С ГОЛЕМИ ЗАЛОЖБИ. Възпитаничката на Спортното училище, което тогава е в апогея си, е красавица с особен чар. Тя изчезна безследно на 5 август 1994 г. след тренировка. Случаят шокира тогава обществеността в цялата страна. Родителите на момичето Маргарита и Панчо дадоха мило и драго да намерят дъщеря си.

Обезобразеното тяло бе открито 11 месеца по-късно в гориста местност. Оказа се, че бившето гадже Борислав Асенов е убиецът. През всичките месеци на издирване той въвеждаше в заблуда близки, медии, полиция и прокуратура, че страда за Снежана, че я търси редом с всички, че тя е звънила на приятелка от чужбина, дори обяви награда заедно с бащата Панчо за нейното издирване. Подведените родители доста време дори вярваха на Борислав и водиха битка с неизвестни престъпници заедно.

УЧЕНИЧКАТА И ТАКСИМЕТРОВИЯТ ШОФЬОР БОРИСЛАВ БОЯНОВ АСЕНОВ имат интимна връзка от 1991 г. Тогава той е на 29 години, женен с две деца, съпругата Даниела не подозира нищо. Красивата спортистка е била в 10 клас и не е знаела, че доста по-възрастният любим е семеен. Когато Снежана разбира, решава да скъса с Борислав.

Само че той не мисли така и не приема раздяла. Започва преследване, следене, причакване, цветя, сълзи и безконечни обяснения в любов. И насилие от страна на Борислав, който тормозел освен Снежана, и жена си, която научила всичко. Накрая Даниела не издържала и се върнала при родителите си. Ревнивецът Борислав останал с хандбалистката, която продължавал да тормози .

Започнал да бие момичето и то подало жалба в прокуратурата, след което Борислав бил предупреден да я остави на мира. В края на 1992 г. Снежа се запознала с хандбалиста от Ловеч Лальо Хитков, а година по-късно връзката между тях се задълбочила. Страхът на момичето от Борислав растял, защото той не спирал да я дебне. Станал още по-комбинативен и напорист…

 

Удушена с връв от спортни гащета

 

ВЪВ ФАТАЛНИЯ 5 АВГУСТ 1994 Г. БОРИСЛАВ СЕ СРЕЩНАЛ СУТРИНТА С ПРИЯТЕЛЯ СИ РУМЕН ГЕОРГИЕВ. С неговата кола тръгнали към стадиона във В. Търново, за да причакат Снежана след тренировка. Тя била в спортно облекло и влязла в колата на Румен заедно с приятелката си Анелия Димитрова. После Георгиев закарал колата до дома си, където бил автомобилът на Борислав. Той помолил Снежана да седне в колата заедно с Анелия и да си поговорят пред свидетел.

Поели за Пушево, но завили към Павликени, където пък отбили по черен път. На около километър Борислав спрял колата, Анелия стояла вътре, а той и Снежана излезли навън да си поговорят.

Хандбалистката за пореден път му казала „Не!”. Тогава таксиджията побеснял и започнал да удря момичето. Накрая взел въженцето от спортните и гащета и направил примка, с която я удушил. Оставил трупа в гората и се върнал в колата си. Спокойно обяснил на Анелия, че Снежана останала да си почине на въздух, той щял да върне Анелия до Велико Търново, а след това заедно с изгората си да отиде в Горна Студена при своите родители и да ги запознае със спортистката.

ЕСТЕСТВЕНО ВСИЧКО ТОВА БИЛО ЛЪЖА, НО ПО НЕПОНЯТНИ ПРИЧИНИ ВЪПРОСНАТА АНЕЛИЯ ВЕРОЯТНО Е ПОВЯРВАЛА, защото се прибрала спокойно у тях. Борислав Асенов се върнал веднага при трупа в гората, увил го в платнище и го натоварил в багажника на колата си. Около 14 часа същия ден бил при жената на брат си в Свищов, която работела като медицински фелдшер на гарата в града. Борислав и признал още същия ден всичко, което е направил. Цанка Асенова изпаднала в ужас и му казала, че трябва да се предаде на полицията веднага. Той уж се съгласил, но тръгнал при брат си Иван, който работел в Алеково. Разказал и на него за злодеянието си, а после и на майка си Калинка в Горна Студена. Целият род искал да се предаде. Докато се вайкал в селото, Борислав обаче незабелязано сложил в колата търнокоп и права лопата. После с брат си поел към полицията в Свищов, поне така заявил. Вместо това убиецът обаче отпрашил към Русе и на въпроса на брата къде отиват, бил кратък:”Ще разбереш!”…

 

Закопал тялото край село Волово, в борова гора

 

БОРИСЛАВ СПРЯЛ КРАЙ ВОЛОВО И САМ ЗАКОПАЛ ТРУПА на километър от магистралата в борова гора, сочат съдебните документи по архивното дело във ВТОС. В различни ями наоколо садистът заровил личните вещи на убитото момиче – маратонки, лак за коса, несесер, паспорт и аудиокасета. През цялото време Иван Асенов стоял в колата! Същата вечер около 23 часа Асенов се прибрал във Велико Търново и легнал да спи.

Съвестта на роднините на Борислав обаче не издържала.Те се борили с ужасната истина за злодеянието цели… 11 месеца.

Едва на 13 юли 1995г. братът Иван Асенов посочва мястото край село Волово… През всичките месеци основната теза на убиеца е била, че след като се върнал в гората край Павликени, нея вече я нямало и оттогава не я бил виждал.

 

Шестима искат смърт, 1 съдебен заседател е против

 

ОКРЪЖНИЯТ СЪД ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАВА НА БОРИСЛАВ АСЕНОВ ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА НА 17 МАЙ 1996 Г. Обвинителният акт срещу него е внесен от окръжния прокурор Цанко Русев на 9 ноември 1995 г. и той иска смъртна присъда. Заседават трима съдии и четирима съдебни заседатели. За да има смъртно наказание, е задължителен консенсус. Само един заседател обаче отказва да подпише смърт чрез разстрел за изверга Борислав, защото това не отговаряло на религиозните му убеждения. Останалите шестима от състава обаче си написват особено мнение „за” смъртната присъда и „против” доживотната! Така или иначе Асенов отървал разстрела.

След това Върховният съд пък е още по-жалостив и му дава 20 години решетки. В онези години случаят бе един от най-драматичните не само във Велико Търново, но и в цялата страна.

В архивно дело на ВТОС 250/ 1995г. днес четем с какъв хъс съдиите Здравко Трифонов и Румян Жеков са искали този човек да бъде осъден на смърт.Заради садизма си, лъжите, бруталността и липсата на човещина. Един от съдебните заседатели пък е написал, че Борислав е разпространявал слухове за Снежана, че била станала проститутка в Италия, а след това на Дунав мост и бил толкова нагъл, че дори предлагал откуп за нейното освобождаване. Всичките шестима от състава са били категорични, че за него не може да има по-леко наказание от екзекуцията.

”…Поне да се беше разкаял в съдебната зала или пък да си бе сложил край на живота сам, като е толкова ревнив и влюбен в това момиче”, казва друг участник в едно от най-тежките съдебни дела от новата история на търновската Темида.

Борислав Асенов умира в затвора в Белене преди да излежи присъдата си и на 45 г. Оказа се, че е получил друго възмездие – свише, защото е страдал от рак на костите и последните години е бил с отрязани два крака. Малко преди да бъде пуснат предсрочно заради това, той умрял в адски мъки.

 

Нели СУКОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!