10121 четения

На днешния ден преди 36 години колет бомба гръмва в пощата в Горна Оряховица

На днешния ден преди 36 години колет бомба гръмва в пощата в Горна Оряховица

 

Пратката е била предназначена за катаджия от Севлиево * Терористичният акт отнема живота на приносителя Васил Василев и пощенките Стефка Бижева и Петя Тодорова, поръчителят е осъден на смърт

 

НА 6 АПРИЛ 1984 Г. В ПОЩАТА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ГРЪМВА КОЛЕТ БОМБА. Часът е малко преди 12. Самоделката размазва приносителя на пратката Васил Василев. Пощенката Стефка Бижева загива на място, а ранената и обгорена Петя Тодорова издъхва в “Пирогов” след десетина дни и без да дойде в съзнание. Десетки са ранени и уплашени до смърт. За щастие паричният салон в пощенската станция е бил почти празен и заради това няма други жертви. Колетът с бомбата обаче е можел да гръмне и във Велико Търново или на друго място в страната.

САМО 13 ДНИ СЛЕД ТЕРОРИСТИЧНИЯ АКТ ПОРЪЧИТЕЛЯТ НА АТЕНТАТА Е РАЗКРИТ И АРЕСТУВАН. На 19 април 1984 г. 22-годишният Пламен Антонов Пенчев от Севлиево е заловен след подслушвателни мероприятия на “Държавна сигурност” в Габрово.

Със сигурност е установено, че синът на офицер от МВР е поръчал бомбата и е дал пратката на своя добър приятел Васил Василев да я пусне от друго населено място. Василев бил шофьор и имал път към Горна Оряховица. Според материалите по делото бомбата била предназначена за катаджия от Севлиево, който съставил акт на Пламен за шофиране в нетрезво състояние. Младежът бил елтехник и разбирал от бомби. Той решил да докаже чрез лично отмъщение, че един катаджия не може да се гаври с него и заради това направил самоделката от 300 грама тротил в дървена тоалетна кутия. Бомбата е била поставена на дъното на тоалетната кутия. Била е направена много просто – от реле, батерийка от волт и половина, към която е била включена счупена крушка. При отваряне реотанчето на крушката загрява от батерията и взривява шашката…

Заради подобен колет бомба по онова време в Пловдив, но без жертви, Министерството на съобщенията през 1984 г. разпорежда да се отварят всички пратки – за страната и чужбина. Официално обаче е трябвало да проверяват само колетите за други държави. Понеже явно поръчителят на взрива не е знаел и за вътрешната заповед, пратката е отворена в горнооряховската поща, иначе е трябвало да бъде доставена в Севлиево за катаджията. На практика по време на взрива пощенската бланка с адресата и надписът върху колета са изгорели…

ДЕЛОТО Е ГЛЕДАНО ОТ СЪСТАВ НА ВЪРХОВИЯ СЪД В ЗАЛА ИЗВЪН СЪДА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. По онова време е имало само две инстанции – Окръжен и Върховен съд. Първата е прескочена поради сериозността на случая и втората се явява единствена. Пламен Пенчев е осъден на смърт чрез разстрел. Присъдата – смърт чрез разстрел, е изпълнена в края на 1984 г. в Централния софийски затвор. Според очевидци на процеса той през цялото време е правил пълни самопризнания и е приемал всички обвинения, държал се като дрогиран.

 

Всички от паричния салон отишли на репетиция, това ги спасило от явна смърт

 

САМО ОБЕДНАТА РЕПЕТИЦИЯ НА МЕСТНИЯ СЪСТАВ ЗА ХУДОЖЕСТВЕНА САМОДЕЙНОСТ, КОЯТО СЕ ПРОВЕЖДАЛА НА ПОСЛЕДНИЯ ЕТАЖ В ПОЩАТА, спасила още десетина служители от паричния салон от сигурна смърт. 33-годишната Стефка Бижева от Мерданя обаче отваря подадения и колет, който гръмва в ръцете й. Тя и приносителят загиват на място. Петя Тодорова е обгоряла и веднага я закарват в болница, където след време умира.

Всички са напуснали салона около 11, 40 ч. на 6 април 1984 г. Десет минути по-късно Мария Савова чула силен гръм и първо си помислила, че това е земетресение. После се чуло, че май е гръмнало нещо в хотел “Раховец”. В този миг тя и счетоводителката Павлинка Борисова още били на главната каса, за да обслужват гражданите. Тогава до бюрата на двете жени се срутват стъкла…

ПО ОНОВА ВРЕМЕ РУМЯНА ТРИФОНОВА БИЛА РАЗПРЕДЕЛИТЕЛ НА РЕП. Този ден вестниците, които идвали със самолет от София, били закъснели и ги чакали след 12 часа. Петя Тодорова работела в РЕП – 1 и трябвало да дойде по обед, за да вземе позакъснелите вестници. Колетната служба и служба РЕП са разделени само от една стена. Хората от РЕП хукват да бягат към колетното, защото помислили, че долу е гръмнал котелът. В колетната служба обаче било тъмно като нощ – от гръмналата тротилова шашка. Бай Христо пощальонът насочил бягащите да отиват навън. Странното е, че пред сградата висок и непознат мъж попитал изтръпналите от страх жени защо бягат и дали бомбата е гръмнала?! Кой е бил този мъж, не е ясно, и никой от разследващите после не е разпитвал на него. Практически още никой не е знаел, че е гръмнала бомба.

СЕДМИЦА ПРЕДИ АТЕНТАТА ПЕТЯ ТОДОРОВА СЪНУВАЛА СЪН. Починалата й баба й казала, че ще се видят скоро и тя ще отиде при нея. Щяла да си отиде от гърдите, а не от стомаха, който я болял от доста време, разказала на приятелката си Румяна Петя.

Все около този сън Петя казала на Румяна, че иска на гроба си две бели брезички. После майка й изпълнила желанието на дъщеря си…

 

Двамата съпрузи били на работа, 4 невръстни деца останали без майки

 

ДЪЩЕРИТЕ НА СТЕФКА КРЕМЕНА И НАТАЛИЯ ТОГАВА БИЛИ НА 5 И НА 4 Г. Децата на Петя Александър и Теодора били по-малки. Освен че четири деца остават без майки, осиротяват и двама млади мъже – Николай Бижев и Валери Тодоров. И двамата тогава са били извън Горна Оряховица. При липсата на мобилна връзка те разбират сравнително късно какво е станало със съпругите им.

ВАЛЕРИ ТОДОРОВ ТОГАВА ПОМАГАЛ НА ЕДИН ПРИЯТЕЛИ В НИКЮП. Валери бил военен, но бил взел отпуск. Когато научил какво е станало по-късно същия ден, той в първия момент не повярвал. Петя била първо в горнооряховската болница, но после я взели с вертолет в София. Починала на 13-ия ден. След смъртта й съпругът научил, че във Франция правели такива операции.

ДРУГИЯТ СЪПРУГ Е НАУЧИЛ ПОЧТИ ВЕДНАГА, ЗАЩОТО Е БИЛ В МЕРДАНЯ. По онова време Николай Бижев бил секретар в кметството на селото. Имало ленински съботник и всички бързали да свършат плануваното в почивния ден. Със Стефка дори не се били разбрали кой ще купува хляб и Николай започнал по обяд на 6 април да търси жена си в службата, но телефоните давали постоянно заето. По едно време при него отишли партийният на пощата в Лясковец с кмета на Мерданя и донесли вест, че нещо е станало със Стефка и трябва да отидат в болницата. Едва в Бърза помощ един познат лекар искал да сложи успокоителна инжекция на Бижев. Тогава той разбрал какво е станало, но отказал успокоителни. По време на делото присъдили на съпруга и децата по 12 000 лева, но пари така и не са получили от извършителя.

ПОСМЪРТНО СТЕФКА БИЖЕВА И ПЕТЯ ТОДОРОВА ПОЛУЧАВАТ ЗВАНИЕТО “ЗАСЛУЖИЛИ ПОЩЕНКИ”. Колегите и началниците откриват спестовни книжки за четирите деца, които получават парите, когато навършват 18 години…

 

 

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *