402 четения

Единствен по рода си в света персийски килим е гордостта на Търновския музей

От архивите на „Борба“: Поредица „Съкровища от музейните трезори“

 

Единствен по рода си в света персийски килим е гордостта на Търновския музей

 

Уникатът е подарък за Фердинанд и Мария от мюсюлманското население на старата столица

 

ОГРОМЕН ПЕРСИЙСКИ КИЛИМ, КОЙТО Е ЕДИНСТВЕН ПО РОДА СИ В СВЕТА, ПРИТЕЖАВА РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Килимът е бил направен специално като дар за сватбата на Фердинанд и Мария от мюсюлманското население на старата столица. Върху него са извезани инициалите на младоженците редом до още няколко надписа, които правят експоната истински уникат. Килимът е уникален и според критериите на Рене Семани, търговец и специалист по килимите на Изтока.

„Нямаме исторически данни, че килимът е правен в Персия, но техническите данни го доказват. При това не става въпрос за типичните за днешно време персийски килими, а за килим, наистина произведен в древна Персия и по древна технология”, казва Галя Чохаджиева, главен уредник в отдел „Етнография”. Днес тя е „стопанката и пазителката” на огромния килим.

 

ИСТОРИЯТА ЗАПОЧВА ПРЕЗ 1893 Г.

 

ТОГАВА Е ИЗРАБОТЕН КИЛИМЪТ, КОЙТО Е ИСТИНСКО ПРОИЗВЕДЕНИЕ НА ИЗКУСТВОТО. На 30 април 1893 г. Фердинанд и Мария се връщат в България. Първо ги посрещат в Свищов, след това в Полски Тръмбеш и накрая в Търново. В стария катедрален храм бил отслужен молебен за здравето на младоженците, а след това Фердинанд произнесъл реч пред депутатите от Петото народно събрание. Тогава депутатите мюсюлмани връчили подаръка на Фердинанд.

 

КАКВО ПОЛУЧАВАТ ФЕРДИНАНД И МАРИЯ

 

УДИВИТЕЛНО КРАСИВ КИЛИМ С ПРАВОЪГЪЛНА ФОРМА ПОЛУЧАВАТ КАТО ПОДАРЪК МЛАДОЖЕНЦИТЕ. Килимът е 45 кв. метра. Основният тон в него е сивият, има три бордюра с разноцветни растителни и геометрични орнаменти. Във вътрешната част след бордюрите личи изобилие от цветни ориенталски мотиви. В средата на килима има пано – националният трибагреник. В центъра му са втъкани гербът на България и под него надписът: „Съединението прави силата”. В бяло поле под знамено има и друг надпис, който гласи: „Отъ мюслюманското население въ Търновското окръжие 30 април 1893 год.” Думата окръжие е изписана според правилата на тогавашния правопис и буквата „ъ” е все още голямата носовка. От двете страни на композицията са разположени инициалите Ф и М.

Колко тежи този изумителен по размерите си килим, никой не знае. Преди време обаче когато шефът на музея Иван Църов решил да го извади и да му направи снимка, му трябвали десет мъже, които да разпънат килима. Заради огромните си размери той досега е показван един-единствен път през 1989 г. в изложба. Идеята била да влезе в експозицията за Независимостта през 2008 г., но в Изложбените зали в Търново не се намерило подходящо място за експонирането му.

 

ТЕХНОЛОГИЯТА НА ИЗРАБОТВАНЕ

 

доказва, че килимът е правен в Персия (днешен Иран). Той е ръчно тъкан, което означава, че се редуват турски – симетрични, и персийски – несиметрични гнезда от малко вълна и коприна върху мрежа от конци. Разположен върху един хоризонтален стан с лице към тъкача, този килим поначало се изтъкавал от памук, но в случая е от вълна и коприна. След като веднъж вече е изтъкал един килим посредством кръстосването на мрежата от конци и вътъка, тъкачът прави редица от гнезда, като вплита по малко вълна или коприна върху две или четири мрежи от конци. Когато гнездото е здраво притиснато, краищата на вълнените нишки се отрязват. След всеки ред тъкачът прокарва един или два конеца от вътъка и ги набива с гребена на тъкачния стан. Малко по малко килимът се разстила върху стана и в същото време се изработват мотивите, благодарение на разположението на цветните нишки в редовете. Когато килимът е готов, нишките се подстригват, за да бъде каквато дебелина пожелае купувачът. От едната страна е по-тъмен и по-светъл от другата.

Това е принципът, по който е направен и нашият килим, разказва Галя Чохаджиева и допълва, че това е технологията, по която се тъкат котленските и чипровските килими.

 

ЗАЩО КИЛИМЪТ Е УНИКАЛЕН

 

Килимът, който Регионалният исторически музей притежава, е уникален не само защото няма друг такъв в света. А няма друг такъв, защото никой, освен търновските мюсюлмани не е поръчал да бъде изтъкан килим с инициалите на Фердинанд и Мария, с българското знаме и герба ни.

„Рене Самани е търговец и специалист по килимите на Изтока. През 1932 г. отваря дюкян в Лион и продава там тези произведения на изкуството. Та той въвежда четири критерия за оценка на персийски килими, според които тези килими се разглеждат като произведения на старинното изкуство”, разказва Галя Чохаджиева.

Тези четири критерия са: гъстотата на бодовете, общото състояние на килима, старинността му, редкостта на килима. Бодовете са с изключителна гъстота и килимът е отлично запазен през годините, така че по първите две точки нямаме проблеми. Килимите, изработени до 1800 г. влизат в категорията правени от антични майстори. Тези от 1800 до 1900 (в този период попада и подаръкът за Фердинанд), са старинни майстори. До 1980 – полустаринни, и сегашните майстори вече са нови. „Ясно е, стар ни е килимът. Освен това е единствен в света, така че отговораме и на критерия рядкост. Това превръща експоната ни в изключителна ценност”, заключава Галя Чохаджиева. И обяснява, че килимът е мек като кадифе на пипане, че обратната му страна е като лицето, което говори за отлично майсторство, че е оцветяван с естествени багрила, което е спомогнало за неговото запазавне до днес.

 

ПЪТЯТ НА КИЛИМА

 

Историята на килима е известна, защото по него има запазени знаци от местата, където той е бил съхраняван, преди да попадне в Регионалния исторически музей. Вероятно след случките в царското семейство килимът е бил най-напред в Централния комитет на Българската комунистическа партия. След това маршрутът му продължава през Министерския съвет, откъдето върху него има една метална пластинка с инвентарен номер, през Окръжния комитет на партията. От там го предават на музея през 1985 г.

 

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Регионален исторически музей

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *