У нас

Парламентът обсъжда три проекта за намаляване и замразяване на депутатските заплати

От 1 април основните месечни възнаграждения на депутатите да не са преизчисляват на основа средномесечната работна заплата за страната през последния месец от предходното тримесечие, ако така определеното месечно възнаграждение е по-високо от получаваното през декември 2019 г. Предложението на ГЕРБ предвижда правилото да е валидно до отмяна на извънредното положение. Всички допълнителни начисления ще продължат да се извършват съгласно правилника за работа на парламента.
Актуализацията на месечните заплати се извършва и по отношение на лицата, чиито основни месечни възнаграждения са обвързани с тези на депутатите, вкл. на ръководството на парламента и на постоянните комисии.
Спестените пари ще останат в бюджета на НС и след това пренесени в бюджета на страната.
Тези пари да бъдат внесени от ръководството на парламента за борба с коронавируса по сметка на Министерството на здравеопазването при изрично решение на НС, предложи Йордан Цонев от името на ДПС.
Според проекта на БСП възнагражденията трябва да бъдат замразени на ниво от края на мандата на предишното /43-тото/ Народно събрание.
„Воля“ предлага намаляване на основното възнаграждение от 1 април до отмяна на извънредното положение на ниво минималната работна заплата за страната.
От „Обединени патриоти“ лансираха идеята месечните възнаграждения на депутатите да са 50 процента от брутните възнаграждения като това да важи и за членовете на Министерския съвет.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *