161 четения

Седем души с коронавирус в спешна помощ в София

7 са заболелите от коронавирус служители на Спешна помощ. Това каза на брифинг д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ за София-град и област.

„Преди около две седмици имахме наша служителка с потвърден коронавирус. Тогава се установи, че тя е положителна. В тази връзка всички, които непосредствено бяха контактни с нея, ги изследвахме. Впоследствие изследвахме и цялата смяна. Дотук изследваните са 101, това е цялата смяна, която работи в София. От тях в събота и в неделя се установи, че още 6 наши колеги са носители на вируса. От тях двама са лекари, 1 фелдшер и 4 медицински сестри. Днес имахме нови двама колеги от друга смяна, различна от тази в петък. Имаха съспектни оплаквания за коронавирус. В момента са във ВМА и се изследват. Две лекарки и двама шофьори в момента им правят тестовете във ВМА“, добави той.

„В момента столичното РЗИ ги изследва. Те ще се свържат с тези хора и ще установят колко от тях са със симптоми или с разгъната клинична картина на коронавирус“, посочи Гелев.

На едно дежурство адресите са 220-270 за 24 часа, това прави около 600 адреса.

„В момента тече проучване колко адреса са посетени от двете смени. Вероятно те са се отзовали на повече от 600, които се обследват от столичното РЗИ.

Първият установен случай е на служителка, която е посетила Австрия и не е проявила симптоми, след като се е завърнала. Тя е под карантина в домашни условия. Не е ясно обаче дали тя е нулевият пациент, от когото са се заразили останалите служители, или от болен, когото са посетили на адрес“, съобщи още д-р Гелев.

„Много е сложна в една а епидемиологична обстановка  кой точно е нулевичят болен. Днес иамме два случя на двама слуцжители с оплаквания. Обадих се няколко фирми, които продават бързите тестове – 1000 теста бързи ще дойдат утре и всички, включително и аз ще се изследваме.

В момента разговарям с две болници – ВМА и „София мед“, където да бъдат изследвани целият Спешен център с PSR. Всичкико то дадат положителн на бързият тест ще бъдат излседвани с PSR“, допълни д-р Георги Гелев.

„Към момента имаме около 1200 еднократни гащеризона и 200 за многократна употреба. Поръчал съм 1000 за многократна употреба, които идват директно при нас. Ако ме питате дали са достатъчни за 3-4 месеца – крайно недостатъчни са.

Поддържаме едно ниво около 1000 налични“, обясни д-р Георги Гелев, който благодари на всички, които са дарили безвъзмездно предпазни облекла и средства“, допълни д-р Георги Гелев.

Източник: dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *