1220 четения

Ирландско издателство пусна книга с илюстрация на търновката Адриана Христова

 

ИРЛАНДСКО ИЗДАТЕЛСТВО, ОРИЕНТИРАНО ПОВЕЧЕ КЪМ ЕЗОТЕРИКАТА, ПУСНА НОВА КНИГА С ИЛЮСТРАЦИЯ НА ТЪРНОВСКАТА ХУДОЖНИЦКА АДРИАНА ХРИСТОВА. Книгата се нарича „Yoga for witches“ („Йога за вещици“), а Адриана е кръстила своята илюстрация „Сърцето на мрака“, за която тя е почерпила вдъхновение от едноименната книга на Джоузеф Конрад.
„Тази ми творба стана доста популярна в няколко социални мрежи преди няколко месеца. Така са я открили и от издателството, което се казва „Womancraft Publishing“ и са я сметнали за подходяща. Свързаха се с мен с предложение да закупят правата над дигиталната версия и книгата вече е факт“, разказва Адриана Христова, която в момента е преподавател по изобразително изкуство в Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново.
Адриана уточнява още, нейната илюстрация е вплетена в оформлението на корицата, но дизайнът е дело на художника на издателството. И разказва, че „Yoga for witches“ е книга-наръчник, която съчетава йога практиката с западните стари вярвания и най-вече помага за контролиране и правилното използване на женските енергии. Историята е много интересна и е пълна със съвети за медитация и билколечение.
Това не е първата корица, която Адриана Христова прави. Тя има зад гърба си една изцяло илюстрирана от нея книга за деца на украинската авторка Валентина Семеняк. Издадена е от българско независимо издателство и все още е налична в няколко книжарници в страната.
Адриана Христова беше част от култовата артистична група „Таралеж“ преди години заедно с Ивелина Русева, Лиляна Георгиева и Дамян Бумбалов. За няколко години великата четворка стана инициатор и организатор на редица събития във Велико Търново. Тяхна е и оригиналната идея за създаването на един от най-пъстрите фестивали в старата столица – „Нощ на Самоводската чаршия“.
След като групата престана да съществува, Адриана Христова започна да преподава. Осем години вече е в Американския колеж, където работи и в двете програми, които гимназията предлага – националната и IB Международен бакалореат. „Работата в училище успявам да съчетая и с тази на илюстратор на свободна практика, смея да кажа, че времето в повечето случаи ми стига и за двете“, признава Адриана, която миналата година е успяла да направи две изложби. Едната е колективна и е била в Пловдив, заедно с друга прекрасна илюстраторка. Втората й изложба е в София, самостоятелна е и е била съчетана с ревю на млада дизайнерка.
„Много ми допада динамиката на двете ми професии и едната много помага на другата. Учениците са добър източник на вдъхновение, както се надявам да съм аз за тях“, казва още Адриана и признава, че има намерение да направи изложба и през тази година.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *