Студенти и ученици се борят за държавна поръчка за специалностите „Политология“ и „Туризъм“ във ВТУ

СЪВМЕСТНА ИНИЦИАТИВА ЗА ЗАПАЗВАНЕТО НА ДЪРЖАВНАТА ПОРЪЧКА ЗА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ „ПОЛИТОЛОГИЯ“ И „ТУРИЗЪМ“ са подели ученици от Велико Търново и студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. 200 подписа са събрали младите хора, с които подкрепят становището на председателя на Студентския съвет Александър Узунов, който е изпратил писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев.
Становището на г-н Узунов е предизвикано от факта, че преди повече от месец той вече е занимавал Красимир Вълчев с този проблем, но отговор до Студентския съвет до днес няма. „Специалностите „Политология“ и „Туризъм“ са незаобиколимо парче от пъзела на нормалното и пълноценно съществуване на Великотърновския университет и наше дълбоко убеждение е, че МОН следва да се вслуша становището ни и да преосмисли настоящото необмислено, прибързано и, по наше мнение, крайно несправедливо решение“, категоричен е Александър Узунов.
„Очертава се втора поредна учебна година, в която професионалното направление „Политически науки“ да не получи дори и една бройка държавна поръчка, при внушителните 340 бройки, които са  разпределени за другите университети в страната“, пише в писмото Александър Узунов.
И допълва, че специалност „Политология“ във ВТУ е първата с извънстолична акредитация по това професионално направление и то в хуманитарен ВУЗ. Въпреки че процентът на безработица във Велико Търново и региона е относително висок, съотнесен в национален мащаб, то от Рейтинговата система на висшите училища е видимо, че безработицата сред завършилите в политически науки, макар и бавно, се занижава. Интересът към специалността във всичките и образователни степени е очевиден. А ВТУ е единственият университет, който дава възможност на бъдещите политолози да придобият и правоспособност за учител по гражданско образование, се казва още в становището.
Затова студентите настояват МОН да потвърди заявената държавна поръчка от по 15 студенти в двете специалности. „Нулевият прием е необоснован, тъй като именно във В. Търново се формира съвременната българска държавност. А за град като нашия специалността „Туризъм“ е жизненоважна“, казва още Александър, който е докторант по политология.
Зам. председателят на Градския ученически парламент Гергана Стоянова е подкрепила становището на Александър Узунов със свое писмо и в ролята си на бъдещ студент. Подкрепа е декларирал и председателят на студентски клуб „Имхотеп“ Светослав Мишев от името на всички свои колеги в клуба, голяма част от които учат политология.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 thoughts on “Студенти и ученици се борят за държавна поръчка за специалностите „Политология“ и „Туризъм“ във ВТУ

 • 07.04.2020 в 15:28
  Permalink

  Съвършенно вярна аргументация. На всичкото отгоре в СУ са проектаджии и обикалят като гламави по студията на сутрешните блокове. Човек неможе да си купи тяхна книга по книжарниците. Нямат, нямат нищо. Добре ама да станеш доцент освен проекти на принципа „Търчи лъжи“ трябва да си написъл и книга. Министърът Вълчев трябва да промени подхода или остава неприятния вкус на тежък лобизъм, дори корупция.

  Отговор
 • 08.04.2020 в 12:36
  Permalink

  Учете се от младите и умни хора. Велико Търново се нуждае най- много от добри специалисти в туризма. Градът трябва да се развива само в тази посока. Стига с пране на пари , нека за Интерхотела да поканят инвеститори с дълги и успешни практики. Жалко, за Летището в Горна Оряховица, че си оказа поредният балон, за пране на пари и карупция. Докога ще съществува шуробаженащината.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *