ВМРО – БНД В. Търново обявява ученически конкурс за есе по повод 785 г. от обявяване на Търновската патриаршия

Конкурс за есе на тема: „ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ПРАВОСЛАВНАТА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА (Св. Йоаким І Търновски, първият канонично признат български патриарх)“, по повод 785 г. от обявяване на Търновската патриаршия, организират за всички ученици от община Велико Търново от градската и младежката организации на ВМРО – БНД Велико Търново.

На 6 април се чества успението и паметта на Св. Методий Славянобългарски, един от великите ни първоучители. Именно на този ден градската организация на ВМРО – БНД В. Търново отправи покана към всички ученици от община Велико Търново да се включат в конкурс за есе на тема: „ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ПРАВОСЛАВНАТА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА (Св. Йоаким І Търновски, първият канонично признат български патриарх)“.

Конкурсът се обявява във връзка със 785-годишнината от тържествената интронизация на първия канонично признат български патриарх, Патриарх Св. Йоаким І Търновски, която се е състояла през пролетта на 1235 година в гр. Лампсак, тогава Никейска империя, днес Република Турция, с участието на цариградския патриарх Герман и антиохийският патриарх Симеон. Конкурсът съвпада с времето на най-големите християнски празници и за край е избрана датата на възстановяване на Българската патриаршия.

Св Йоаким I Търновски е първият общопризнат предстоятел на Светата Търновска катедра. В различните средновековни документи, като в Бориловия синодик, е упоменат „първи патриарх на богоспасаемия Царевград Търнов“. Според житието му, той приел монашество в Света Гора и бил „именит сред всички отци“. Преди заемането на патриаршеския престол той е бил известен като „благоговейния и свят мъж, преждеосвещен архиепископ“, а след тържествената му интронизация – като „новоосвещен патриарх“. Основите, положени от Св. Йоаким І Търновски при царуването на славния ни владетел цар Иоан Асен ІІ, поставят преславния град Търново на най-високо място като духовен център на целия европейски изток. Търновската патриаршия става „църква майка“ на Печката (сръбска) патриаршия, излъчва от своите среди първосвещеници на Киевския и Московски архиерейски и патриаршески престоли. Търновската патриаршия в определени години е „стълбът на православието“ в европейския свят.

Крайна дата за изпращане на конкурсните творби е 10 май – денят, в който през 1953 година е възстановена днешната Българска патриаршия.

 

На всяка конкурсна творба трябва да има посочени три имена на участника в конкурса, населено място, адрес, училище, клас, контакт за връзка – електронен адрес, телефон. Класираните на първите три места ще бъдат поощрени с материални награди, а всички участници ще получат грамота.

Творбите може да изпращате на e-mail [email protected] – за конкурса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *