134 четения

Гимназията по туризъм с награда от международен екологичен конкурс

 

ОТБОРЪТ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ ПОЛУЧИ НАГРАДА ОТ XIII-ят Международен конкурс за научноизследователски проекти на ученици. Темата на състезанието е екологична, а конкурсът е организиран от държавния музей „М. А. Шолохов“, съвместно с Министерството на природните ресурси и екологията на област Ростов и неправителствения екологичен фонд на името на Вернадски. През тази година в състезанието са взели участие млади еколози от 28 страни от Европа и Близкия изток.

„Природа с бъдеще“ е награденият проект и той е разработен от Тереза Герджикова, Полина Лесичкова и Елисавета Петрова. Трите момичета представят изследването си за разпространението и мерките за опазване на защитените растителни видове в района на Велико Търново. Разработката им е на руски език. Момичетата са от Ха клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“.

Ежегодно темата на състезанието е „Запазване на биологичното разнообразие – запазване на природата“. Целта на конкурса е да се акцентира върху проблемите, свързани със съхранението на биологичното разнообразие, включително тези, отразени в литературните творби на местни и чуждестранни писатели.

В своите изследвания децата отразяват проблемите за поддържането на рационалното използване на биологичното разнообразие на растенията и животните, споделят своя опит в полеви изследвания и изтъкват ролята на M.A. Шолохов и други местни и чуждестранни писатели в опазването на биоразнообразието, предлагат свои собствени начини за решаване на екологични проблеми.

Учителите, мотивирали и подготвили учениците, са Албена Иванова, която е преподавател по биология и здравно образование и Румяна Ошкина, учител по руски език.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *