Щабът обмисля какъв да е достъпът до планини и паркове

Премиерът Бойко Борисов е възложил на Националния оперативен щаб и кметовете да измислят ред за ползване на планини и паркове, без това да доведе до „изпускане на ситуацията“ с разпространението на коронавируса. Това обяви днес премиерът Бойко Борисов, който изненадващо се появи на традиционния брифинг на щаба. Със заповед на здравния министър от 21 март е забранено влизането и ползването на паркове, градинки, детски и спортни площадки. От края на март полиция ограничава и достъпа на столичани до Витоша и Стара планина.

Глобата за нарушаването на забраната беше 5000 лева, но в понеделник депутатите решиха тя да стане от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв. Имуществената санкция от 15 хил. лв. за същото нарушение, извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се намали от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение – от 2000 до 5000 лв.

Борисов уточни, че ключовото е да няма струпване на хора. Като вариант се обмисляло и създаване на график за посещение на паркове и планини, като определени часове те да са достъпни само за хората над 60 години, които са най-рисковата група при заразяване с коронавируса. Такъв режим има за големите магазини.

Борисов каза още, че утре ще се срещне с патриарха и Светия синод, за да обсъдят какви ограничителни мерки да има във и около храмовете при предстоящите християнски празници. „Страх ме е на Цветница и Великден да не ни вкарат в този пик, защото пълзим бавно нагоре, но нагоре, не сме на платото, не сме слезли, за да мислим за разпускане на мерките“, обобщи премиерът. Според него владиците са интелигентни хора и след утрешния разговор той очаква да се намери добро решение за по-големи рестрикции.

Към момента от църквата смятат всички служби да се проведат по план, като ще се дезинфекцират периодично храмовете и ще се забърсват иконите, а служителите ще носят маски и ръкавици. Службите ще се изнесат на открито, а опела, кръщенета и венчавки ще се извършват с ограничен брой хора при спазване на мерките за безопасност. Начинът на даване на светото причастие (от една лъжичка – бел.ред.) също остава непроменен, като свещениците ще го дават „само на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично“.

По повод евентуално премахване на ограничения Борисов каза, че сега не е моментът за това. „По-добре да ме намразят хората, да не искат да ме видят, но няма нищо друго доказано освен ограниченията. Нека сме дисциплинирани две-три седмици, дотогава ще знаем за какво става въпрос“, допълни той.

По повод изградените КПП-та на изходите на областните градове премиерът посочи, че все пак това не са барикади и през тях може да се минава. „С народа не си играем на жмичка. Аз разчитам и затова умолявам, умолявам, разчитам на съзнанието, самодисциплината, колективното съзнание. Не е геройство да заобиколиш барикадата“, допълни Бойко Борисов.

Започват масови тестове, но само в Банско

На въпрос за евентуално започване на масови тестове на хората за коронавирус премиерът отговори, че в момента държавата това не може да си го позволи финансово. Цената на всеки тест бил 150 евро, без машинката, отбеляза Борисов. Друг проблем бил липсата на тестове. „Не могат да ни доставят тестовете, дойдат ли, ще тестваме масово, но няма. Физически няма откъде да се купят. PSR тестовете ги няма никъде. По 1000, 2000, 5000 снабдяваме. В Белгия бяхме платили 5000, но излезе закон първо да си покриват нуждите на страната“, каза Бойко Борисов.

Той съобщи, че днес е разпоредил на щаба да започне масово тестване на жителите на Банско. Градът беше под пълна карантина в продължение на две седмици до 31 март заради голямо количество заразени, включително и чужденци. Целта на тестовете е да се види колко хора в града са изградили имунитет срещу вируса. „Имаме данни за епидемилогичната атмосфера в Банско и ще се види по заведения, по места за срещи на заболелите дали хората, били в контакт с вируса, имат изграден имунитет“, уточни членът на щаба Тодор Кантарджиев.

На въпрос защо той постоянно се тества за коронавирус, а такива не се правят на медиците в болниците, Борисов каза, че в много държави премиерите са задължени по закон да се тестват. Той допълни, че хората от щаба, които ходят по болниците със заразени, постоянно са около него. „Не е ли редно да знаете дали съм здрав или не, дали моята отговорност не е по-голяма от тази на лекарите на първа линия, когато милиарди трябва да влязат при хората и фирмите“, посочи още премиерът.

Председателят на кризисния щаб Венцислав Мутафчийски определи като манипулативно твърдението, че не се тества персоналът от болниците, в които има настанени заразени. На друг въпрос членът на щаба Тодор Кантарджиев каза, че е възможно на места в болниците да се ползват облекла за химическа защита от 80-те години, но те се обличали само от хората, които се занимавали с дезинфекцията. „За медицинските екипи има достатъчно маски, еднократни и многократни защитни костюми, калцуни и ръкавици“, обобщи той.

Борисов се среща с доц. Мангъров

Борисов каза, че днес ще разговаря с доцент Атанас Мангъров, който на няколко пъти се обяви срещу ограниченията. „Ние сме добри приятели с него, по-точно сестра ми се познава с него. Днес ще дойде в 10.30, имаме добри отношения, не ми е приятно да се създава впечатление за обратното“, каза премиерът. Преди няколко дни Борисов критикува тезите му, като го призова да каже колко хора ще умрат, ако се отменят ограниченията и се реализират неговите виждания. „Не съм враг на държавата, не искам хора да умират, искам да кажа какво според науката трябва да се направи, за да умират по-малко“, каза в отговор началникът на клиниката по детски болести в Инфекциозната болница в София.

в-к „Дневник“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *