2676 четения

Тежки усложения след дълги домашни лечения влизат в „Пирогов“

31 души с коронавирус се лекуват в „Пирогов“, от тях 6 са в интензивно отделение. От лечебното заведение алармират, че често при тях идват пациенти, лекувани дълго в домашни условия без резултат.

„В „Пирогов“ идват много тежки случаи с коронавирус. Прави впечатление, че всички болни с коронавирусна инфекция, приети в болницата, са били на домашно лечение, някои от тях повече от 10 дни и са ползвали 1 или 2 комбинирани антибиотици, които не са имали ефект. Лекувани са дистанционно от техните лични лекари. При някои от тях се вижда изключително тежки двустранни пневмонии, които са много усложнени“. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов.

„В реанимацията има 24 готови апарата да поемат тежки случаи, в момента там има 6 настанени, другите 25 болни са в средно или тежко състояние, с необходимост от кислородна терапия и те се лекуват в отделена клиника, която е само за коронавирус“, добави проф. Асен Балтов.

От вчера в „Пирогов“ заработи лаборатория, в която ще се правят тестове за коронавирус. Днес се очаква да излязат първите тестове. Очаква се към средата на седмицата лабораторията да започне да функционира на пълни обороти и ще прави до 50 изследвания на ден. Проф. Балтов обясни също, че в болницата лекарите не гледат дали болните от COVID-19 са здравноосиурени или не. Първата им задача е да се погрижат за здравето на пациента. По думите му се обмисля след Великденските празници да се направи общо тестуване с бързи тестове на целия персонал на „Пирогов“, за да се види дали има някакъв изграден, придобит имунитет и да има реална картина какво се е случило след месец реална битка с коронавируса.

В болницата правят бързи скринингови тестове, за да се ориентират лекарите за ситуацията и се оказва, че при някои пациенти има натрупване на антитела, което означава, че са минали през фазата на острата инфекция и вече започват да правят имунен отговор. Това говори, че те наистина са в много тежко състояние – прекарали вируса, но са се усложнили с наслагване на бактериална инфекция, която доста затруднява тяхното лечение.

Проф. д-р Асен Балтов поясни, че разликата между коронавируса и сезонния грип е огромна.

„Неслучайно казваме, че това е невидимата заплаха, защото в първия момент си мислим, че караме един нормален грип – повечето първи пациенти бяха такива, които смятаха, че са изкарали грип и са с усложнения от грипа. Но протичането е много по-сериозно, много по-тежко и доста са повече оплакванията – от проблеми с дишането и с кислорода, който поема от белите дробове оранизма. Оказва се, че има увреждане и на други органи и системи, не е само на белия дроб, което говори, че наистина става въпрос за много по-сериозна инфекция от грипа“, уточни още проф. Балтов.

Обекти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!