COVID-19 по света

Пациенти с коронавирус разменят виртуални целувки с близките си

Това е просто целувка, изпратена чрез видеообаждане на таблета на близък, намиращ се на над километър и половина разстояние. За възрастните пациенти, които се лекуват от коронавирус в болница в Северна Италия, тя обаче е не по-малко значима от кислородните маски, предаде Ройтерс. Лекарите в страната с най-много смъртни случаи от пандемията казват, че едно от най-трудните неща за пациентите е, че заради карантинните ограничения не могат да виждат близките си.

„От психологическа гледна точка това определено е най-лошият аспект на критичната ситуация“, казва д-р Масимо Замбон, главен анестезиолог в болницата „Уболдо“ в Чернуско сул Навильо.

За да облекчат болката на пациентите от отдалечеността от семейството и самотата, специалистът и колегите му използват таблети, дарени от градската управа и частни лица. Повечето от лекуващите се са възрастни хора, които не знаят как да ги използват. Затова от болничния персонал осъществяват обажданията вместо тях и държат таблетите пред лицата им.

„На този етап това е единственото възможно решение – лесно и ефикасно, за осъществяване на контакт между пациентите и техните семейства. Макар и кратки, тези обаждания се оценяват високо от нашите пациенти, но са още по-важни за близките им у дома, които се тревожат и очакват новини“, допълва д-р Масимо Замбон.

Около 90 процента от пациентите в „Уболдо“ – относително малка болница в Ломбардия, са жертви на коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *