Банов: Ще подкрепим хората на изкуството и културата с по една минимална заплата

Ще дадем една подкрепа на хората на изкуството и културата – по една минимална заплата, заедно с осигуровките, за времето в което има извънредно положение. Това не е социална помощ. Очакваме след това артистите да се погрижат за нашия дух. Това заяви министърът на културата Боил Банов на брифинг в МС.

Спрели сме се на формата „работна заплата“, подчерта той и добави, че благодари на премиера Бойко Борисов и на социалния министър Деница Сачева.

„Това е грижа в една тежка ситуация.Трябва да издържим и да дадем основа за развитие. Надявам се и Христо Мутафчиев да е доволен и да не ми звъни по 10 пъти на ден, каза още той.

„Разработваме механизми и за след извънредното положение“, категоричен бе още той.

„2200 са  свободните артисти в страната по данни на НАП. Около 1200 души от тях ще се възползват от мярката за по 1500 лв безлихвен кредит с гратисен период за 5 години. Тази мярка е много силна. Хората, които получават до 1000 лева на месец – могат да си избират коя от двете мерки да ползват. С прости и ясни критерии ще става кандидатстването и  ще е онлайн или по пощата, за да няма струпване. Що се отнася до това откъде ще дойдат парите – то е въпрос на уточняване“, заяви Банов.

Боил Банов се извини на обществото заради акта за пушене на закрито. „Най-вероятно днес ще ми го връчат, а аз ще видя какви са законовите срокове, за да го платя, защото знаете – няма заплати“, каза културният министър.

Източник: novini.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *