371 четения

Институт на Бил Гейтс: Пикът на заразата в България ще е точно след 2 седмици

Пикът на заразата от коронавирус в България ще е точно след 2 седмици. Това прогнозира Институтът за здравни показатели и оценка (IHME) към Вашингтонския университет. Той е основан през 2007 г. в Сиатъл и е финансиран от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, която миналия месец дари 100 млн. долара за борба със заболяването, пише Мениджър Нюз. Предприемачът Бил Гейтс почти ежедневно споделя мнението си по темата, а прогнозите на IHME се използват от много правителства по света.

Моделът, изготвен от специалистите, показва, че най-голяма нужда от респираторни апарати и болнични легла, включително такива за интензивно лечение, ще има на 24 април, като след тази дата стойностите постепенно ще спадат, а след 6 юни вече няма да има пациенти, настанени в лечебни заведения.

Броят необходими респиратори за пиковия ден ще е 74, а нужните болнични легла за медицински грижи и лечение на заразени  ще са 349, като към момента страната разполага с 17 973. На интензивно лечение ще са 84 души, посочват още експертите.

Прогнозният модел отчита възможните резултати за 30 държави на базата на условието, че социалното дистанциране продължи до края на месец май 2020 година.

В Австрия пикът на настаняване в лечебни заведения и обдишвани болни е бил на 6 април, когато е имало нужда от 653 легла и 136 респиратора. Прогнозираният пик на смъртността е на 7 и 8 април, когато като окачван брой са посочени общо 38 починали. В действителност за периода са отчетени 52-ма. В Румъния се очаква пик на 11 април, в Гърция – на 18 април.

В САЩ, епицентъра на COVID-19, IHME отбелязва, че предстои отчитане на най-високи стойности в следващите 3 дена. Най-много легла, 95 202, ще са нужни на 13 април, а на 12 април ще бъде отчетен рекорден брой смъртни случаи – 2212. Последният пациент ще бъде изписан в края на юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *