Марихуаната се оказа пристрастяваща, установиха учени

Марихуаната е пристрастяваща и предизвиква абстинентни признаци при опитите за отказването й, както при другите субстанции с абстинентни синдроми, установиха канадски учени, цитирани от в. „Дейли мейл“.

Изданието цитира проучване на специалисти от университета в провинция Онтарио, които проследили здравните показатели на 23 хиляди редовни потребители на канабис, опитали се да загърбят меката дрога.Привържениците на легализацията на марихуаната изтъкват като едно от главните й достойнства, че тя не предизвиква пристрастяване. Но канадският екип доказа противното. Редовните пушачи на канабис, в опит да загърбят навика си, изпитват чувство на гняв, тревожност, мигрени.

Канадските учени анализирали данни от 47 изследвания по темата. Оказало се, че почти половината от редовните потребители на марихуана /47 на сто/ са изпитали физически и психологични проблеми при опит да се откажат от нея. Станало видно, че колкото по-дълго човек е пушил канабис, толкова по-трудно става отказването след това. Симптомите на абстиненция се проявявали по-често при мъжете, отколкото при жените.

Това е поредното изследване, което отчита неблагоприятния ефект от марихуаната при употребата й в дългосрочен план. Предишни проучвания констатираха риск от лошо въздействие върху мозъка, като психотични разстройства, риск за респираторния тракт и склонност към самоубийство.

Екипът дава дефиниция и за „абстинентния синдром от канабис“ – страдащият трябва да има най-малко три от главните симптоми, седем дни след като се е отказал от меката дрога. Сред тях фигурират гняв, раздразнителност, агресия, тревожност, нарушения на съня, хиперактивност, депресия, главоболие, изпотяване и гадене. Резултатите от изследването са публикувани на сайта JAMA Network Open.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *