584 четения

Античният керамичен център край Павликени е единствен по рода си в Югоизточна Европа

От архивите на „Борба“: Съкровища от музейните трезори

Обектът е отлично проучен и е уникален музей на открито

АНТИЧНИЯТ КЕРАМИЧЕН ЦЕНТЪР КРАЙ ПАВЛИКЕНИ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПО РОДА СИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОБЕКТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА. И това го прави истинско съкровище. Неговата ценност идва и от това, че археологът Богдан Султов се е погрижил там да бъде възстановен целият процес на керамично производство. Затова сега туристите могат да видят как е била обработвана глината преди векове. Богдан Султов е направил грънчарска работилница, в която има две грънчарски колелета – крачно и ръчно. Запазени са 50 пещи за битова и строителна керамика. И вероятно още поне толкова има непроучени под земята.

Археологът е възстановил цялата антична технология – от ваденето на глината до изпичането. Там са запазени басейните, в които е била пречиствана глината, работилниците, в които източвани съдовете и след това украсявани. Богдан Султов остава и днес най-добрият проучвател на антична керамика в България.

Абсолютно всички постройки на обекта са от неговото време, което ще рече от преди почти 30 г. Нищо след него не е построено с изключение на една недовършена къща – грозна, с криви стени и с вътрешно стълбище, което не води никъде. Преди 5-6 г. струвала 50 000 лв.

Трябвало да бъде къща за гости, на два етажа, обаче парите свършили и майсторите просто поставили покрив върху първия етаж. И стълбище, за което вече стана дума.

 

ОБЕКТЪТ Е ГОЛЯМА РИМСКА ВИЛА

 

от I – II в. сл. Хр. Там са се произвеждали керамични изделия. Отлично запазените пещи дават възможност да бъде опозната технологията на изпичането на глината. „По време на археологическите проучвания е разкрита дори кариерата, от която хората са вадили глина. Както и много инструменти и части от грънчарско колело”, разказва археологът Павлина Владкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Като студентка е била част от единствената група от Великотърновския университет, която Богдан Султов е завел там на разкопки.

Римска баня с хипокаост, система от три басейна за обработка на глина и много уникални и красиви глинени съдове могат да бъдат видени на обекта. Както и цяла камара сандъчета, пълни с парчета от глинени съдове, неописани и необработени.

ПОСТРОЙКИТЕ, КОИТО ПРЕДИ 25 Г. БОГДАН СУЛТОВ НАПРАВИЛ, СА изградени с тухли, намерени на обекта. Археологът бил известен с пословичната си настойчивост нито едно парченце керамика да не напуска обекта. Затова всичко, което е могъл, е вкарал в постройките. Направил е цяла база за обучение на студенти от Великотърновския университет. Там, където младите хора отсядали за почивка и да послушат неговите лекции, има голямо и красиво пано върху стената. На паното пише „Историята прави живота”, а около него се вижда друго пано – огърлица от гроздове и листа на асми. Идеята му дошла от факта, че при разкопките били намерени много съдове с образа на Дионисий – богът на виното и забалвенията. И двете пана са изработени от керамика и камъни, изкопани при археологическите проучвания. Базата днес се използва от ловци и художници понякога. След тях остават само поразии – тухлите в стените са боядисани със зелена боя – неясно защо, защото е грозно. Прозорецът е замазан с киреч, което е абсурдно за археологически обект от такава класа.

БОГДАН СУЛТОВ РАБОТИЛ В ЦЕНТЪРА ОТ 1971 Г. ДО СМЪРТТА СИ ПРЕЗ 1982-РА. Тогава той направил една грънчарска работилница, която била неговата гордост. Строил я така, че в стените й да могат да се добавят тухли. Всяка допълнително сложена тухла заемала мястото си още неизсъхнала, за да може върху нея да се подписват някои от гостите. Така в стените все още могат да бъдат прочетени подписите и посланията на Людмила Живкова, Александър Фол, Начо Папазов, министър на образованието. Има послания на руски, английски, има и японски йероглифи. Своите подписи са оставали Йордан Пенчев, Стефан Иванов и Георги Томов, първите попаднали на всички съкровища под земята. Тракторът на Георги Томов заорал и пропаднал в една от пещите. Те са оставили първата тухла – на 1 януари 1971.

 

АНТИЧНИЯТ КЕРАМИЧЕН ЦЕНТЪР Е МУЗЕЙ НА ОТКРИТО

 

„Този обект е най-добре проученият археологически обект от античността в Източна Европа. Макар че там все още има какво да се копае. Наистина има защо да се гордеем, имайки предвид, че този музей е експониран 70-те г., още когато в България никъде е нямало подобни експозиции, направени само и единствено с оригинални материали”, допълва Павлина Владкова.

След това разказва, че там е намерена и една голяма колективна находка от 4000 римски сребърни динара. От тях сега са останали не повече от 100, защото и те са били сред откраднатите съкровища от музея ни преди години. Монетите били скрити в глинено гърне.

„Историята помни този ден, защото археолозите тогава са копаели, разделени на квадрати, и във всеки квадрат по трима души. Но този ден две от групите си разменили местата. От ревност обаче през цялото време се следели един друг какво правят. Чукват едните с кирките и попадат на нещо, което издава странен звук. Групата, която трябвало да бъде в този квадрат, на мига зарязала работата си и се хвърлила да спасява находката, която на практика те трябвало да разкрият. Така, понеже се наблюдавали и следили, нито една монета не е изчезнала”, връща се назад във времето Павлина Владкова.

 

РЕКЛАМАТА НА ОБЕКТА

 

ДВА СИМПОЗИУМА „АНТИЧНА БАЛКАНСКА ЗЕМЯ” ПРЕЗ 1975 И 1979 Г. Е НАПРАВИЛ БОГДАН СУЛТОВ и успял да доведе в Павликени повече от 200 античници от цял свят. Както и грънчар от Орешака, за да изработи съдове по някогашните образци. Човекът толкова стриктно спазвал технологията, че съдовете му почти не се различавали от оригиналните. И друга интересна идея била реализирана около симпозиумите. В антични калъпи, открити на мястото, били изработвани медальони с образа на Селен – пианица в свитата на Дионис. Всички, които дошли на симпозиумите, получили медальон за спомен.

Всички находки от Античния керамичен център са в Регионалния исторически музей, който притежава най-голямата на Балканите колекция от глинени съдове, лампи, теракота. Античната зала в Археологическия музей във Велико Търново представя находките на Богдан Султов. С много малки изключения тя изглежда точно по начина, по който той я е направил. „От Богдан Султов научих тънкостите на археологията. Всички правехме всичко – копаехме с кирки и мъкнехме пръст в количките, почиствахме с нежните ниструменти, миехме керамика”, разказва Павлина Владкова. И не крие, че е имала и сблъсъци с него като студентка. Помни два. Първия път я наругал, когато я видял кацнала върху един зид. Оттогава тя знае, че е кощунство да тъпче зидовете. После успяла да разбие едно огнище и чак тогава се научила, че археологията не е само копаене с кирки.

Преди няколко години Община Павликени успя да спечели средства и разкопките бяха възобновени след повече от 30 г. прекъсване. Павлина Владкова и Калин Чакъров работиха на обекта от 2014 до 2017 г. без прекъсване. Заедно с тях в разкопките участва и доц. Олег Александров от ВТУ, който заведе там студенти за античната им практика. Две години с археолозите работиха и доброволци. Находките от тези няколко лета се намират в музея в Павликени.
След това Общината защити мащабен проект за консервация, реставрация, социализация и популяризиране на Античният керамичен център. Проектът беше финализиран през 2017 г. и от тогава на обекта се събират реконструктори от цялата страна за фестивала „Древна балканска земя“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Античният керамичен център край Павликени е единствен по рода си в Югоизточна Европа

  • 15.04.2020 в 4:42
    Permalink

    Грънчарят-Демиург от Орешака (Троян), работил заедно с Богдан Султов на Античния керамичен център до с. Върбовка (Павликени) е всъщност Първомайсторът Петър Цанков. Изключително рядко се ражда такъв природно интелигентен човек и Майстор! Вечна памет на двамата достойни (и един за друг) партньори реконструирали и на терен технологията на античната керамика от най-мащабния Керамичен производствен център (І-ІІІ век) в археологията на цяла Югоизточна Европа!

    https://statii.troyan21.com/2010/12/blog-post_15.html

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *