Изкуствен интелект за забавление на децата създаде Невен Боянов

 

ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ, КОЙТО ПОМАГА НА БЯГАЩ ДИНОЗАВЪР ДА ПРЕМИНЕ ПРЕЗ ОПАСНИ ПРЕПЯТСТВИЯ, СЪЗДАДЕ ТЪРНОВЕЦЪТ НЕВЕН БОЯНОВ. Той е един от авторите на образователната платформа за обучение на ученици и студенти по роботика и електроника „Тинузавър“, която вече донесе куп награди на своите създатели.
„Точно с платки от „Тинузавър“ създадох този т.нар. изкуствен интелект T-Rex Runner Hack. Но това всъщност не е изкуствен. Това е просто автоматизация на процеса на играта с помощта на допълнителен хардуер и алгоритъм, който го управлява. Всичко започна от играта на хром браузъра на Гугъл. Всички ползваме този браузър ежедневно и вероятно мнозина са забелязали, че когато няма интернет, Гугъл автоматично пуска една игра с динозавър, който прескача кактуси. Идеята е човек да убие времето, докато чака да му дойде нета и да се забавлява с динозавъра“, разказва Невен Боянов.
Той решил да хакне играта, но не, за да й разбива кода, а да „я научи“ да играе сама, без да е нужно участието на човек. „Ето как става. На екрана на компютъра залепих един фотосензор, който разпознава кога идва кактусът и получава сигнал. Този сензор е вързан към серводвигател, който натиска интервала – клавишът, който е за подскачане на динозавъра. Сензорът и серводвигателят пък са свързани по между си с програма, която разпознава препятствието“, обяснява още Невен Боянов и допълва, че фотосензорът играе ролята на човешкото око, а двигателят – на ръката.
ИДЕЯТА НА НЕВЕН БОЯНОВ ИЗОБЩО НЕ Е САМОЦЕЛНА, ЗАЩОТО ПО ТОЗИ НАЧИН ДЕЦАТА МОГАТ ДА ПОЛУЧАТ МНОГО НОВИ ЗНАНИЯ. За да ги провокира, той записал и клипче в YouTube, в което подробно е обяснил на децата как могат сами да си направят изкуствен интелект.

„Какво могат да научат ли? Малко програмиране, защото, за да работи изкуственият интелект, те трябва да напишат програма. Могат да научат и малко физика, защото, за да работи сензорът, те трябва да знаят как светлината се възприема от него, сигналите, които пристигат, каква е тяхната графика, а тя не е идеална. Има и шумове за изчистване. И математиката, която им е нужна, за да измислят алгоритъм как това да се случи. Трябва им формула, за да се изчисляват стойностите и компютърът да реагира адекватно на това, което окото вижда“, уточнява Невен Боянов.
И признава, че методиката, по която работи платформата „Тинузавър“, е успешна, защото е силно е застъпена т.нар. мултидисциплинарност. Т.е., за да постигнеш определена цел, трябва да комбинираш познания от няколко дисциплини. Но ученето на сложните предмети като физика, математика и програмиране може да бъде забавно. „И в крайна сметка, този T-Rex Runner Hack е шанс родителите да създадат нещо заедно с децата си. А и да поживеят заедно, защото до този момент ние на практика живеем заедно с децата си по два часа вечер, колкото да им се скараме за нещо и да ги нахраним. Ето начин родителите да не досаждат на хлапетата с команди, а и хлапетата да не досаждат на родителите си с въпроси“, казва Невен Боянов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *