Прогнозите на Бил Гейтс за епидемия почти се сбъднаха

Не, семейство „Симпсън“ не предсказаха огнището на коронавируса. Нито писателят Дийн Кунц, нито викторинното шоу „Jeopardy!“. Най-близо до целта се оказа Бил Гейтс, предаде ДПА.

Милиардерът и съосновател на „Майкрософт“ се наслади на своя момент „Аз ви казах“ в шоуто на Елън де Дженерис в понеделник, разсъждавайки върху мрачна прогноза, която прави по време на беседа през 2015 г., озаглавена „Следващото огнище? Не сме готови“.

„Ако нещо убие 10 милиона души през следващите няколко десетилетия, това най-вероятно ще бъде силно заразен вирус, а не война – не ракети, а микроби. Ние инвестирахме огромна сума в противоядрени средства, но същевременно вложихме много малко в противоепидемична система. Не сме готови за следващата пандемия“, казва навремето Бил Гейтс.

Във видеоразговор от дома Елън де Дженерис припомня на технологичния магнат някогашната му прогноза на фона на сегашната глобална здравна криза, която светът се бори да овладее.

„Предвидихте, че това ще се случи и съм сигурна, че сте подготвен, защото знаехте. Чувствате ли се подготвен за това?“, пита водещата.

„Целта на тогавашната беседа беше правителството да свърши необходимата работа, за да се подготви за следващата пандемия. Това означаваше да разполагаме с диагностика, лекарства, дори ваксина, и нещата да се случат значително по-бързо, отколкото това, през което преминаваме сега“, отговаря Бил Гейтс.

Филантропът отбелязва също, че със съпругата му Мелинда Гейтс от пет години полагат усилия да се подготвят за епидемия чрез фондация си, която неотдавна дари 100 милиона долара за борба с разпространението на Ковид-19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *