Водещи новиниГорещи новиниНовиниОбразование

Шестокласници от ОУ „Димитър Благоев“ гледаха филма „Серафим“ във виртуалната класна стая

 

ФИЛМЪТ „СЕРАФИМ“, НАПРАВЕН ПО ЕДНОИМЕННИЯ РАЗКАЗ НА ЙОРДАН ЙОВКОВ ГЛЕДАХА ДНЕС ШЕСТОКЛАСНИЦИТЕ ОТ ОУ „ДИМИТЪР БЛАГОЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тийнейджърите са имали уникалния шанс да видят късометражната лента, благодарение на жеста на режисьорката на филма Ваня Донева. Тя е предоставила код на децата и тяхната преподавателка по литература Таня Мишева, за да могат децата заедно да видят историята на Серафим, Павлина и Еньо.
„Преживяването беше наистина вълнуващо и за мен, и за децата. Те се вълнуват от вечната тема за милосърдието и помощта за другите. А точно за това е разказът – за решението да помогнеш на този, който е в беда, без да помислиш за себе си, отхвърляйки материалните притежания. И децата видяха тези висши ценности, претворени и във филма на сценариста и режисьор Ваня Донева“, обяснява г-жа Мишева.
Екранизацията на „Серафим“ е дипломен филм за Ваня Донева. В него участват Ивайло Христов, който е в главната роля на Серафим, Васил Банов като Еньо и Полин Лалова, в ролята на Павлина. Оператор е Кирил Проданов, художници са Георги Тодоров и Христина Дякова. Продуцент е Милена Стойкова, а копродуцент Нов български университет. Филмът получава „Наградата на публиката“ на Международния студентски фестивал „Нова вълна“ през 2017 г. в Нов български университет.
„Това произведение се изучава в VI клас в часовете по литература. И, след като изгледахме филма, учениците и от VI „а“, и от VI „б“ се включиха в дискусията по темата за християнските добродетели и за това почитани ли са те в съвременния ни свят. Показаха отношението си към разказа с рисунки на серафим – ангел, изобразяван с шест крила, в които написаха най-важните добродетели, които носи героят на Йордан Йовков“, допълва още Таня Мишева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *