Установиха девети случай на коронавирус в област Велико Търново

Установиха още един пациент с коронавирус от област Велико Търново, информират от Регионалната здравна инспекция в старата столица. С него инфектираните в региона стават 9, от които активни са 5. Заболелият не е настанен в болница, а за сега се намира в домашна карантина. Той ще остане вкъщи 28 дни, а ако през този период настъпи влошаване – ще бъде хоспитализиран.
В петък броят на диагностицираните се удвои, а преди това цяла седмица нямаше нито един нов случай.
В домашни условия са също съпрузите и 9-годишното им дете, които дадоха положителен резултат за наличие на болестта. Семейството се прибрало от Англия, където от живее от години. Трима имат лека симптоматика и за сега не се налага да постъпят в лечебно заведение.
От по-рано доказаните инфектирани в болница е само пациентка от горнооряховското село Върбица, на 61 години, в МБАЛ „Св. Иван Рилски“.
При останали четири регистрирани случаи има клинично подобрение, след болнично лечение. Трима от преболедувалите са дали по една отрицателна проба за болестта, намират се в домовете си и предстои отново да бъдат тествани. Само при един от пациентите има два негативни резултата за коронавирус и се смята за окончателно оздравял.
Под домашна карантина в областта са поставени 596 човека.
Общият брой на диагностицираните с COVID-19 в България е 735, а 55 процента от тях са мъже. От всички заболели в болница са 209 души, а интензивни отделения – 29. 14 пък са инфектираните под 10 години. Жертвите на заболяването са 36, със средна възраст 63,8 години. Излекуваните са 105.
Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *