845 четения

Работодател и шофьор на съд за смъртта на работник в Лясковец

Окръжна прокуратура – Велико Търново, внесе в съда обвинителен акт срещу двама обвиняеми, причинили смъртта на работник по непредпазливост. Драмата се разиграла на 23.01.2019 г. в Лясковец. На площадка за събиране на вторични суровини, ползвана от дружество, при условията на независимо съпричиняване причинили по непредпазливост смъртта на Г. Б. поради незнание на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – товарно-разтоварна дейност.

При товарене на алуминиев отпадък в товарен автомобил шофьорът В. Р. допуснал нарушение на нормите по охрана на труда заедно с Д. М. – собственик и управител на дружеството и работодател. Той разпоредил товаренето на алуминиев отпадък в товарен автомобил да се извърши по неправилен начин и с неподходящо работно оборудване, не създал необходимата организация и не взел мерки за избягване на риска от телесни увреждания на работещите, с което нарушил нормите по охрана на труда и извършил престъпление по НК за причиняване на смърт по непредпазливост..

Трудовата злополука станала при товарене на сортиран алуминиев отпадък в камион, като заради създадена неправилна организация работниците товарачи били допуснати в каросерията на камиона. Загиналият се намирал още в нея, когато рамката на покрива на каросерията на камиона започнала да се прибира и го затиснала.

Снимка „24 часа“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *