13 деца от областта са номинирани за стипендиите на фондация „Димитър Бербатов“

ОЩЕ ШЕСТ ТАЛАНТЛИВИ МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА ОТ ОБЛАСТТА ВЛЯЗОХА В КЛУБА НА УСПЕЛИТЕ ДЕЦА, който фондация „Бербатов“ попълва всяка година. Така децата, които ще бъдат включени в алманаха „Успелите деца на България“ за 2019 г., са вече 13. Всички те се борят и за стипендиите на Бербатов.
Талантливите деца са представители на четири общини в областта – Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов и Стражица. Първите, които бяха представени в сайта на фондацията, бяха Кристиана Кирилова от Велико Търново, Кристина Енчева от Горна Оряховица и Вилияна Иванова от Свищов. И трите момичета се занимават в джаз, поп и рок пеене и номинациите им са в областта на изкуството. Следващите номинирани бяха Моника Узунова и Василена Василева от Велико Търново. И двете възпитанички на детско естрадно студио „Румина“, и двете се занимават с поп пеене и са номинирани в областта на изкуството. В същата сфера е и номинацията на Денислав Иванов от Горна Оряховица, който влиза в клуба на успелите деца, благодарение на невероятните си постижения в танцовото изкуство. Музикант е и Валентин Тодоров, който учи в музикалната паралелка на СУ „Емилиян Станев“ и свири на акордеон.
Само за няколко дни в списъка на талантливите деца се появиха имената на още шест момичета и момчета от областта. Това са Далия Гюлай от В. Търново, Радослав Шабанаков и Андрей Видев от Г.Оряховица, Божидара Щърковска и Марая Борисова от Свищов и Дони Петров от Стражица.

ДАЛИЯ ГЮЛАЙ Е НА 8 Г., ИЗЯВЯВА СЕ В ОБЛАСТТА НА ИЗКУСТВОТО. Тя е второкласничка в ОУ „Бачо Киро“ във В.Търново, но учи поп пеене при Десислава Станкова в музикалната школа „New Voices“ в Търговище. Тази година Далия е първа в Националния младежки конкурс с международно участие „Петнадесет лалета“ в Хисаря. Победител е в Mеждународната младежка олимпиада на изкуствата и танца в София, както и в „Нови гласове и песни“ в Несебър. Има и сребърни медали от Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ в Шумен и в арт фестивала „Съзвездия в Несебър“.
РАДОСЛАВ ШАБАНАКОВ Е СПОРТИСТ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Тренира таекуондо при Димитър Дечев в ТК „Кондор-2000“ в София. Радослав е на 11 г., петокласник е в ОУ „Иван Вазов“ в Горна Оряховица. Миналата година има пълен комплект медали от спортни състезания. Явил се е на изпит за майсторска степен 1 дан – черен колан.
АНДРЕЙ ВИДЕВ СЪЩО Е ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА, второкласник е в III ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и се занимава с поп пеене при Петя Василева. Осемгодишният изпълнител е успял да натрупа куп награди миналата година, сред които особено специални за него са отличията от Международния конкурс „Нови гласове и песни“ в Несебър. Първи е в „Морски звездички“ във Варна.

ДОНИ ПЕТРОВ Е НА 12 Г., ВЪЗПИТАНИК Е НА СУ „АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ“ В  СТРАЖИЦА И ТАНЦУВА В СПОРТЕН КЛУБ „ЗОКИ“ при Зорица Радловска. Миналата година има само първи места в конкурсите, в които е участвал. Победител е в ІІІ Международен танцов турнир „Movmnt“ в Русе, в „Magic Word“ в Хасково, в Международния конкурс „Plovdiv Open“.
Дони е член на клуба на успелите деца от 2015 г. до днес. Той е носител на голямата награда на фондация „Бербатов“ за 2015 г.
БОЖИДАРА ЩЪРКОВСКА И МАРАЯ БОРИСОВА СА ОТ СВИЩОВ. И двете се занимават с математика и са номинирани в област „Наука“. Четвъртокласнички са в СУ „Николай Катранов“ в Свищов, но трупат математически опит и знания в пловдивската академия „Академия 21 век“. И двете момичета са носители на награди от Община Свищов и са част от Клуб 2018 на фондация „Димитър Бербатов“.
През 2019 г. Божидара е носител на първа награда от Тайландската международна математическа олимпиада. Има второ място в „Математика без граници“. През 2019 г. Божидара е спечелила общо 16 призови места от международни, национални и областни състезания, сред които 5 първи, 10 втори и едно трето място. На финала на „Математически звезди“ в Пловдив, е спечелила златен медал.
Марая е победител в математическия турнир „Черноризец Храбър“. Призьор е и от Националното коледно математическо състезание.
След Великден ще станат ясни най-добрите 9 деца, които ще получат стипендиите на Бербатов. Всички, които попаднат в клуба, независимо дали са наградени, ще бъдат включени в алманаха „Успелите деца на България“ за 2019 г.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

сн.: Фондация „Димитър Бербатов“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.