54 четения

Енергийният регулатор увери, че парното ще поевтинее, а няма да поскъпва

Няма да има поскъпване на парното, въпреки че топлофикационните дружества масово са поискали от енергийния регулатор да вдигне драстично цените от юли за новия отоплителен сезон. Това обяви председателят на КЕВР Иван Иванов. Пред БНТ той обяви исканията им за неоснователни и потвърди първоначалните очаквания за намаление на цената на топлинната енергия.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов и енергийният министър Теменужка Петкова

„Всякакви искания са неоснователни. Ще коригираме всички заявления за цени, като отстраним неправомерно исканите разходи. Цената не само няма да се увеличи, но през новия отоплителен сезон ще е по-ниска“, обяви той.

Информацията за исканията бе обявена от бившия омбудсман, а сега лидер на сдружението „Изправисе БГ“ Мая Манолова. Заявки за по-скъпо парно топлофикации наистина са дали, но те са се съобразили със закона и са го направили до 31 март. Тогава все още не бе взето решение за поевтиняването на природния газ от над 40 процента, което влезе в сила от 1 април. Самите топлофикации в документите си посочват това, но Манолова и тази сутрин продължи да твърди, че се готви поскъпване на парното в кризата и призова премиерът да вземе отношение, тъй като енергийният министър не правела нищо.

На свой ред премиерът Бойко Борисов обяви, че „това е провокация и аз се надявам прокурорите и полицаите да намерят виновен“. Цитира по темата председателя на енергийния регулатор. „Българското правителство направи изключително голям пробив, намалявайки цената на газа с над 42%. Нещо повече, българското правителството постигна това да е със задна дата“, заяви той и упрекна опозицията за критиките ѝ. „Ако знаех, че толкова много политици от БСП ще се изявят, щяхме да подпишем договора и изобщо да не се занимаваме със стара дата“, заключи той.

в-к „Дневник“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!