160 четения

Община Сухиндол предлага виртуална разходка сред красивите си храмове

ВИРТУАЛНА РАЗХОДКА СРЕД КРАСИВИТЕ ХРАМОВЕ ВЪВ ВСИЧКИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА В СУХИНДОЛСКО, ПРЕДСТАВЯТ ОТ ОБЩИНАТА В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЕЛИКДЕН. Идеята е на кмета инж. Пламен Чернев, който през годините непрестанно полага грижи за църквите и дори прави лични дарения за тях. Красивата разходка има за цел да повдигне духа по време на социална изолация и да спомогне за ограничаване разпространението на COVID-19. Храмовете на територията на общината са изключително красиви и в отлично състояние.

Служба на Великден ще има само в храма „Св. ап. Петър и Павел“ в Сухиндол. Тя ще започне в 11 часа и ще продължи до 12 на обяд. През 1770 г. на мястото на днешната църква започва да функционира първото килийно училище. През 1908 г. храмът е реставриран. Днес той е един от най-красивите в цялата област и пази вдъхновяващи стенописи и икони.

Църквата в село Красно Градище носи името „Св. Възнесение Господне“. Тя е вкопана в земята и е най-старата църква в общината. Построена е през 1822 г. и скоро в село ще отпразнуват 200 г. от изграждането й. Цялостен ремонт на храма е правен през 2010 г., тогава е поставена и камбаната.

Най-новият храм е този в село Коевци. Той носи името „Св. Петка“ и беше открит в края на 2019 г. В селото е имало стара църква, която обаче рухва през 30-те години на миналия век. Новият параклис е изграден с дарения. Повече от 80 години в сухиндолското село Коевци нямаше християнски храм, в който миряните да палят свещи и да се молят. От края на миналата година обаче китното село отново е сред населените места, където православната вяра има свой дом. За доброто дело помагат много хора. С каузата се ангажира кметът на общината инж. Пламен Чернев.

На 152 г. е храмът „Св. Димитър“ в Бяла река. Мястото, където е построена църквата, е дарено от жена от селото за килийно училище. Броят на децата нараснал и то било преместено. Основите му били използвани за изграждането на селската черква. Тя била зографисана от белогвардейците върху дървена основа. Запазена е и плоча с имената на всички дарители.

Когато е изграден язовир „Александър Стамболийски“, на дъното му остава село Бара. Неговите жители създават ново село – Горско Косово, което до скоро нямаше православен храм. Със съдействието на инж. Пламен Чернев преди 5 години беше транспортиран параклис от Гърция и поставен в селото. Той носи името „Св. Архангел Михаил“, тъй като сборът на селото е винаги на 8 ноември.

Изключително красива е и църквата в село Горско Калугерово. Тя е построена през 1928 г.а и носи името „Св. Параскева“. Мястото е дарено от Станчо Хаджидимитров от Дряново, който имал чифлик в селото. Основен строител бил Минчо Димитров-Мечито. Храмът разполага с иконостас от гладка резба, чийто майстор е неизвестен. Неизвестни са и зографите на всичките 47 малки и големи икони. Църквата е построена по инициатива на свещеник Неофит Попвладимиров и осветена на 18 октомври 1956  г. от митрополит Софроний. През 40-те години е закупена камбана от Пловдив. Храмът е обновен през 2008 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!