Огромна статуя на бог Асклепий краси Археологическия ни музей

От архивите на „Борба“: Поредица „Съкровища от музейните трезори“

 

ИСТОРИЯ, ДОСТОЙНА ЗА ХОЛИВУДСКИ СЦЕНАРИЙ, ИМА ОКОЛО СТАТУЯТА НА АСКЛЕПИЙ, КОЯТО Е ЕДНО ОТ СЪКРОВИЩАТА НА РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ. Днес Асклепий, който е гръцкият бог на медицината и здравето, си живее мирно и спокойно в двора на Археологическия музей в старата столица. Но преди да стигне дотук, статуята е преминала през перипетии, ставала е обект на крабжа, била е в неизвестност половин година, след това е била заровена в една плевня. Реставрирана е два пъти. Дори и след пораженията, нанесени от крадците, Асклепий продължава да държи висока цена и да струва повече от милион лева на черния пазар за антики.

ОТКРИВАНЕТО НА ГРЪЦКИЯ БОГ

АРХЕОЛОГЪТ РУМЕН ИВАНОВ Е ОТКРИВАТЕЛЯТ НА СТАУТЯТА. ТОЙ НАМЕРИЛ АСКЛЕПИЙ В НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ ПРЕЗ 1985 Г. В ЕДНА СГРАДА, която вероятно е била градският гимназион. „Това е мястото, където младите ефеби са се обучавали в спорти дисциплини, литература и политика. А ефебите са били тези млади аристократи от древен Рим, които не са ствали занаятчии, а са залягали над учението. Та там, във вътрешния двор и между колоните на гимназиона, е стоял Асклепий”, разказва шефът на музея Иван Църов.

Божеството е изработено от мрамор, който най-вероятно е добит на остров Тасос. Стаутята е римско копие на гръцки оригинал. Копието е правено през II в., а оригиналът е от IV в. пр. Хр. Римляните са тачели много гръцката култура, затова за тях е било въпрос на престиж да я копират.

Когато през IV в. християнството става основна религия и запалените християни започнали да разрушават старите езически храмове, статуята е била съборена и повредена. Всъщност Асклепий е останал без глава, така е и до днес.

Въпреки това обаче статуята на гръцкия бог Асклепий, която Регионалният исторически музей притежава, е една от шестте известни от този тип в цялата Римска империя.

Две години са били нужни на експертите и реставраторите да върнат част от блясъка на божеството. Но през 1987 г. статуята е била готова и експонирана в римския град Никополис ад Иструм, където е останала до 1994 г.

КРАЖБАТА

АСКЛЕПИЙ ИЗЧЕЗВА ОТ НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ ПРЕЗ АПРИЛ 1994 Г. За онова време това е най-дръзкият обир, защото красивият гръцки бог минава за изключително скъпа антика. Поръчката е на пловдивчанин, който се е занимавал с търговия на антики. Според съхранената история отпреди 16 г., въпросният търговец се разхождал в Никополис ад Иструм през лятото на 1993 г. и тогава зърнал Асклепий. По-късно пратил съгледвачи, които да направят фотосесия на статуята и разпратил снимките, за да търси купувачи. По-малко от година след това успял да организира кражбата.

„След като статуята изчезна от Никополис ад Иструм, тя беше шест месеца в неизвестност. От полицията ни се обадиха чак през ноември 1994 г., че са я намерили и да отидем да си я приберем”, връща се назад Иван Църов. Днес той вече знае куп подробности около действията на крадците и това, че полицаите са попаднали на следите им само няколко месеца след кражбата.

През това време, докато поръчителят търсил как да изнесе бога от България, а полицаите търсили извършителите, Асклепий лежал заровен в една плевня в свищовското село Драгомирово. На сбора на селото, който се провежда винаги в първата събота и неделя на ноември, трябвало да стане предаването. Групата, извършила кражбата, натоварила статуята в един камион. Затрупали я със стари железа, за да не бие на очи, и потеглили към русенското село Пейчиново, където била уговорената среща.

„Сега си представи процесията. Най-отпред се движи лада с пет човека от бандата, натоварени в колата. След това е камионът със статуята, на която крадците тогава казваха „камъкът”. След камиона – още една лека кола. Цялата колона влиза в един черен път, който води към салкъмена гора. Там обаче, на последния завой, за процесията се залепил още един камион”, разказва с леко чувство за хумор Иван Църов.

Когато стигат до мястото, от камиона, покрит с брезентово чергило, скочили двама мъже, гръмнали с пистолетите и изревали на всички да легнат на земята. От каросерията се изсипали маскирани служители на ЦС БОП и обградили бандата.

„И както много често се случва, там е имало хора, които са се оказали на неправилното място в най-неподходящия момент. Баба и дядо събирали клони в гората и се появили когато не трябва. От виковете бабата паднала от каруцата и си счупила крака. Потърпевши се оказали и двама влюбени, които решили да се отдадат на „кърски” ласки, та и те попаднали в общата навалица”, допълва още г-н Църов.

В суетнята обаче още една червена кола, която навлязла по-късно в местността, успяла да се измъкне. И вероятно в нея са били купувачите, но това си остава само предположение. В крайна сметка освен шестимата членове на бандата, в полицията попаднали бабата, дядото и двамата любовчии.

СЪДЕБНИЯТ ПРОЦЕС БИЛ ПРЕЗ 1995 Г. И ТОЙ ЩЕ ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА КАТО ПЪРВОТО ГОЛЯМО ДЕЛО В БЪЛГАРИЯ ЗА КРАЖБА НА АНТИКИ. Първата експертиза на Асклепий тогава, направена от експерти на Регионалния исторически музей, оценявала статуята на 780 000 долара. Заради съмнението, че има конфликт на интереси, направили още една експертиза като я поръчали на независими оценители. Те казали, че Асклепий струва 550 000 долара, но дори и това било достатъчно висока цена, за да бъде престъплението от особено тежък характер.

Поръчителят и тарторът на бандата получили по 18 г. затвор, двама от групата – по шест, и други двама били осъдени на по три години зад решетките. Оправдан бил само шофьорът на камиона, който изобщо не бил наясно в какво се е забъркал.

КРАЯТ НА ИСТОРИЯТА

ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ СТАУТЯТА СТОЯЛА ЗАРОВЕНА В ЗЕМЯТА И УВИТА В СТАР КИЛИМ ШЕСТ МЕСЕЦА, А СЛЕД ТОВА Я ЛАШКАЛИ, ЗАТРУПАНА С ЖЕЛЕЗА, се наложила повторна реставрация. От килима по мрамора останали петна от изкуствените оцветители, които трябвало да бъдат заличени. Реставрацията струвала на музея приблизително 20 000 лв.

След това вече било решено богът да остане в Археологическия музей в Търново.

„Първата идея беше да спуснем стаутята с вертолет, но се оказа, че мястото е твърде тясно, за да се снижи машината, и че има опасност да отнесе покривите на къщите наоколо. Затова построиха скеле специално за Асклепий и статуята беше примъкната до отреденото й място на ръка, точно както са строили пирамидите едно време”, разказва края на историята Иван Църов. Влачили я 50 метра, преди да я изправят.

Асклепий тежи 1700 кг и е висок повече от човешки ръст. Извисявал се е на височина 2,50 метра и това съвсем не е било случайно. Като всяко божество богът на здравето е трябвало да гледа обикновените хора отвисоко и да всява респект.

 

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Валентин РУСАНОВ

One thought on “Огромна статуя на бог Асклепий краси Археологическия ни музей

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.