52 четения

Птиците фламинго могат силно да обичат и силно да мразят

Птиците фламинго могат да оформят приятелства за цял живот и да избягват екземпляри, с които не се разбират, установи изследване, цитирано от в. „Дейли мейл“.

Учени от британския университет в Ексетър наблюдавали ята фламинго в националния резерват „Слимбридж Уетлендс“ в Югозападна Англия в периода 2012-2016 година. Екипът на зоолога Пол Роуз установил, че обществата на тези пернати са със силно изразени социални връзки. Той изучил четири вида фламинго. Всички те изкарвали по-голямата част от времето си с в обкръжение на „най-близки приятели“. Тези странни връзки включвали тъй-наречените „женени“ мъжки двойки, дори тройки и четворки.

По думите на Пол Роуз тези пернати не само си избират партньор за чифтосване. Тази тяхна хетеросексуална връзка е много трайна. Но други екземпляри търсят контакти „по интереси“ и приятелства. В тях се включват женски и мъжки двойки. Тези връзки са дълготрайни, а не случайни и неустойчиви. Срещали се стабилни трио и квартетни формации.

Розовите птици имат дълъг живот. Някои екземпляри обитават „Слимбридж Уетлендс“ от 60-те години на миналия век. Създадените връзки са много трайни. Явно те играят важна роля за оцеляването на вида в дивата природа, изтъкват учените.

Откритията на екипа ще помогнат на специалистите при отглеждането на тези птици в плен.

„Когато се местят фламинго от един зоопарк в друг, трябва много да се внимава установените приятелства в никакъв случай да не се нарушават“, коментира д-р Роуз.

В изучаваните ята имало между 20 и 140 птици. В по-големите групи съществувало по-изявено социално взаимодействие. В същото време било установено, че в тесните „приятелски кръгове“ трудно били допускани натрапници. И пернатите системно отбягвали екземпляри, с които не си допадали.

Снимка Lupa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *