Родените със секцио момичета са с по-голям риск от затлъстяване и диабет

Момичетата, родени с цезарово сечение, са по-склонни към затлъстяване и с по-голям риск от диабет тип 2 по-късно през живота си, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

То обханало над 33 000 жени, родени между 1946 г. и 1964 г., като почти 1100 от тях се появили на бял свят с цезарово сечение. Оказало се, че към 2014 г. 37 процента от родените със секцио жени били затлъстели, а 6 процента били диагностицирани с диабет тип 2.

„Получените резултати навеждат на мисълта, че идентифицираната по-рано връзка между раждането с цезарово сечение и детското затлъстяване е в сила и за зрялата възраст – заяви ръководителят на изследването Хорхе Чаваро от Колежа по обществено здравеопазване „Т.Х.Чан“ към Харвардския университет. – Казано с други думи, не става въпрос единствено за детско затлъстяване, а за по-широкомащабни последствия. Намаляването на ражданията със секцио може да допринесе да се предотвратят последствията, включително затлъстяване, които вече бяха свързани с тази процедура.“

Екипът му подозира, че родените с цезарово сечение бебета са с по-голям риск от затлъстяване и диабет тип 2, защото не са били изложени на защитния ефект от колонизирането на родовия канал на майката от бактерии.

„Има много данни за ролята на вътрематочния и вагиналния микробиом при определянето на бъдещото здраве на бебето през детството му и тийнейджърските му години – отбеляза експертката Джил Рабин. – Родените със секцио деца са също с повишен риск от астма и други здравословни проблеми в сравнение с малчуганите, които са били изложени на ефекта от вагиналния микробиом у майките си по време на родилните мъки.“

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Network Open.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.